Poëziewandeling met gedichten geschreven over of door soldaten uit WO I

Redactie KW

Vanaf zondag 14 februari kun je in Langemark-Poelkapelle terecht voor een tijdelijke poëziewandeling.

De 5,5 km lange wandeling vertrekt aan OC De Hazebrug (kruispunt Hazeweidestraat – Brugseweg) in Sint-Juliaan. Langs het parcours ontdekt de wandelaar tal van gedichten geschreven over of door soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.

De route is bewegwijzerd en langs het traject kom je 13 gedichten tegen. Het gaat zowel om Britse, Duitse, Ierse, Franse, Vlaamse en Welshe gedichten, waarvan een aantal vertaald werden.

Herdenkingsboom

De meeste dichters hebben dan ook een link met de gemeente Langemark-Poelkapelle. Bijzonder langs deze route is het verhaal van Frank Stone en – wat later zou blijken – zijn afscheidsbrief gericht aan zijn ouders. In deze brief staat ook het gedicht van Rupert Brooke ‘The Soldier’ in vermeld.

Nog voor de brief het thuisfront bereikt op 20 september 1917 sneuvelt hij in Sint-Juliaan in de Derde slag om Ieper. Precies 100 jaar na datum werd door zijn familie een kopie van zijn brief – met het gedicht – begraven onder een herdenkingsboom voor hem.

Handige QR-code

Ook Ivor Gurney, waar een monument voor opgericht werd in 2007, kent een prominente plek in deze tijdelijke wandeling. Bij ieder gedicht krijg je uitgebreide info over de verschillende schrijvers of de bijzonder plek in het landschap. Die kan je telkens raadplegen door het gebruik van een handige QR-code die je bij het gedicht terugvindt.

De poëziewandeling is bewegwijzerd en handige kaartjes vind je aan de startplaats. Nog tot half april kan deze poëziewandeling ontdekt worden. (pco)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.