Paul Vandeginste uit Kachtem is al vijftig jaar actief als muzikant

Het feest van Sint-Cecilia zit er voor de muzikanten onder ons al even op. Voor Paul Vandeginste uit Kachtem werd het een speciale editie van het Sint-Ceciliafeest. Hij werd gedecoreerd voor zijn 50 jaar als muzikant en is bereid daar nog ettelijke jaren bij te doen.

Paul Vandeghinste is al vijftig jaar muzikant, maar nog lang niet van plan om te stoppen. (Foto Frank)

Paul Vandeginste woont met zijn vrouw Carmen Van Damme in Kachtem. Hij mocht dit jaar 60 kaarsjes uitblazen en werd afgelopen weekend gehuldigd omdat hij 50 jaar muzikant is. “Dat is effectief een héél groot stuk van mijn leven, inderdaad!”, glundert Paul. “Ik startte met muzieklessen op mijn achtste en sindsdien is het altijd een deel van mijn leven geweest. Toen ik 10 jaar was, trok ik naar de fanfare in Kachtem. 50 jaar later ben ik nog steeds spelend lid van de Koninklijke Fanfare Vrede & Eendracht in Kachtem.”

“Ik speelde ook een jaar of 25 in Ardooie omdat onze toenmalig dirigent Georges Coppé toen ook het muziek van Ardooie dirigeerde, maar toen hij het daar voor bekeken hield, deed ik hetzelfde. Aan Kachtem ben ik wel 50 jaar trouw gebleven!”

Tweede instrument

Momenteel speelt Paul al jaren bastuba, maar dat was ooit anders. “Ik ben eigenlijk gestart met bugel in de fanfare. Later nam ik dan de alto voor mijn rekening en daarna evolueerde dat naar bastuba. Ik ben intussen al aan mijn tweede instrument bezig, want na al die jaren raakt er wel wat slijt op de instrumenten, hoe goed die ook mogen zijn.”

Paul had de muziekmicrobe al vroeg te pakken en kan het nu nog steeds niet loslaten. “Ik geniet van de repetities op zaterdag, van het drankje achteraf soms, van de sfeer en de gezelligheid, van alles eigenlijk! Bij de fanfare in Kachtem spelen is voor mij een uitlaatklep en een fijne ontspanning na een week hard werken”, vertelt Paul, die zaakvoerder is van Metaalbedrijf Lammertyn in Kachtem.

Op het feest van Sint-Cecilia werd Paul in de bloemetjes gezet. “Ik werd in het verleden al wel vaker gedecoreerd, maar dit keer kreeg ik van alle aanwezigen een staande ovatie. Dat overdonderde mij toch wel! Ik was er van geschrokken”, geeft Paul toe. “Het is een lange periode, daar ben ik mij wel van bewust, maar zo speciaal is het op zich niet. Ik doe gewoon al jaren eenzelfde hobby en die doe ik met hart en ziel. Ik amuseer mij!”

Paul mag dan helemaal in de muzieksfeer zijn, hij kon de microbe niet doorgeven. “Mijn dochter is ooit wel gestart in de fanfare, maar het bleek niet echt haar ding te zijn. Intussen hebben we twee kleindochters, maar zij zijn meer fan van dansen. Zolang ze zich maar amuseren!” (MV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.