Paters dopen nieuwe wagen Heksenstoet

© zenon bekaert beselare
Redactie KW

In de Heksenstoet van volgende zondag zullen de toeschouwers een prachtige nieuwe wagen kunnen bewonderen. Twee verdwaalde Franse paters wijden de wagen op ludieke wijze in.

De wagen van het tafereel ‘Tussen twaalf en een zijn de duivels op de been’ werd totaal vernieuwd. “Het is zo dat we elk jaar vernieuwingen proberen aan te brengen,” stelt voorzitter Charles Bayaert. “De nieuwe wagens worden gecreëerd door de groep creatief en de groep wagenbouwers, die een bijzonder belangrijk onderdeel van onze hechte groep zijn”, vult regisseur Jo Lottegier aan.

“De creatieveilingen komen met een idee dat dan wordt uitgewerkt door de groep wagenbouwers. Niet minder dan anderhalf jaar werd aan de nieuwe wagen gewerkt en het resultaat is echt schitterend.” De wagen stelt de kerk van Beselare voor waarvan de toren is afgeknakt en de klokken gestolen worden door de duivels en weggevoerd op een vloed van vuur. “We hebben deze wagen vernieuwd omdat de klok, die we destijds kochten van een kerk in het Nederlandse Tilburg, te weinig in de kijker werd gesteld”, zeggen Hans Van Bockstael en Kurt Vandenameele die meehielpen aan de wagen.

“De plannen van de oude kerk werden gebruikt voor de opmaak. Nu al hebben we ideeën om bij de volgende editie de wagen van de Walburgisnacht te vernieuwen.” De nieuwe wagen werd onder ruime belangstelling ingewijd door de Paters Père Total en Père Lachaise die Parijs en hun verwoeste Notre Dame verlieten om in Beselare aan de slag te gaan. Ze werden bijgestaan door diverse peters en meters want alle inwoners van Beselare die dit jaar 60 jaar zijn en dus even oud zijn als de jarige heksenstoet kregen het peter – en meterschap over de wagen.

“Met deze tropische temperaturen, maar voor zondag wordt toch iets koeler weer voorspeld, beschikken we over een hitteplan,” wist voorzitter Charles Bayaert nog weer te geven. ” Er zal indien nodig waterbedeling zijn zowel voor deelnemers als toeschouwers.”

(NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.