https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Paris-MontmARTre vindt ook dit jaar niet plaats: “Het is te moeilijk”

Het organiserend comité met in het midden schepen Dirk Lievens. © Stefaan Beel
Peter Soete

Ook dit jaar komt er geen Paris-MontmARTre op de Roeselaarse Grote Markt. De onzekere situatie op het vlak van coronabesmettingen speelt een grote rol net als het strenge protocol om het kunstenaarsdorp te organiseren.

Toen de Roeselaarse Cultuurdienst enkele jaren geleden werd geïntegreerd door het Vrijetijdspunt was het voor Kunst Kijken, de organisatoren van Paris-MontmARTre, een beetje herbeginnen. “We staan opnieuw op eigen benen wat betreft de totale organisatie en coördineren de kunstmarkt opnieuw volledig zelfstandig”, liet toenmalig voorzitter Willy Wostyn optekenen. “Dankzij mijn collega-vrijwilligers en met logistieke en financiële steun van de stad kunnen we het jaarlijkse evenement toch organiseren.”

En Kunst Kijken bleef dit doen, ook toen voorzitter Willy Wostyn de fakkel doorgaf aan Lucrèce Surmont die al lid van de werkgroep was. Maar verleden jaar kwam er het eerste weekend van september geen Paris-MontmARTre door corona en ook in 2021 zal het stil blijven op de Roeselaarse Grote Markt.

“Het is te moeilijk om te organiseren, de gezondheidssituatie is veel te onzeker”, zegt voorzitter Lucrèce Surmont. “De maatregelen kunnen voortdurend veranderen en strenger worden. In Nederland verstrengt men al en in België valt het af te wachten hoe het eind augustus zal zijn. Ik hoop dat er geen volgende coronagolf komt maar corona is echt nog niet voorbij.”

Veel begrip

“Bovendien vallen wij onder het protocol van de markten”, neemt Willy Wostyn over. “We kunnen Paris-MontmARTre dus niet op een normale manier organiseren. Er moeten verschillende in- en uitgangen zijn, we moeten werken met stewards en daar hebben wij noch het budget noch de vrijwilligers voor. De organisatie van Paris-MontmARTre zelf is niet moeilijk, daar hebben we ervaring genoeg mee. Het is de praktische kant die het voor ons zeer moeilijk maakt. En als we niet kunnen organiseren zonder zorgen dan stellen we het liever nog een keer uit.”

“De kunstenaars hebben trouwens allemaal begripvol gereageerd. Ze vinden het, net zoals wij, enorm spijtig dat er ook dit jaar geen Paris-MontmARTre komt maar kijken uit naar de editie van 2022. Ook de burgemeester had alle begrip voor onze beslissing”, besluit Lucrèce Surmont.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.