Papegaaitje uit wzc Westervier inspireert Greet voor peuterboekjes

Greet Bosschaert lanceert een reeks interactieve flapboekjes. © Davy Coghe
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

Zes jaar geleden kocht Greet Bosschaert een baby-papegaai in Westervier, het woonzorgcentrum waar haar mama verblijft. Bij de illustratrice van kinderboeken kreeg het vogeltje met de naam Snip een plaats in haar atelier. Het inspireerde haar tot de reeks interactieve flapboekjes Fin & Snip, waarvoor Elly van der Linden de verhaaltjes pende. “Gezien de doelgroep heeft Elly voor Fin & Snip eenvoudige verhaaltjes uitgewerkt.”

2020 had een feestjaar moeten worden voor Greet Bosschaert, dochter van wijlen Renaat, een kunstenaar van de zogenaamde Brugse School. Al twee decennia voorziet de 56-jarige Brugse kinderboeken van illustraties. Om dit jubileum te vieren, plande ze een overzichtstentoonstelling in haar atelier annex huis, maar ook hier heette de boosdoener Covid-19. Die expo zou er in mei volgend jaar moeten aankomen.

Papegaaiengedrag

Met het jaareinde in zicht kan Bosschaert zich echter verheugen in de publicatie van twee nieuwe Jin & Snip-prentenboekjes. Deze reeks maakte ze samen met Elly van der Linden. In 2009 werkte ze voor het eerst met deze Nederlandse auteur samen. Toen verschenen vier titels bij uitgeverij Clavis. “Enkele jaren geleden kreeg ik het idee voor een prentenreeks voor peuters met als hoofdfiguren het vrolijke kindje Fin en zijn slimme, ondeugende papegaaivriendje Snip”, zegt Bosschaert. “Peuters vertonen immers papegaaiengedrag. In hun verwondering imiteren ze wat zich rond hen voltrekt.”

Eenvoudige verhaaltjes

Met dit concept trok Bosschaert naar haar uitgeefster van uitgeverij De Eenhoorn en die zag het idee echt wel zitten. Een nieuwe samenwerking met van der Linden was op handen. “Gezien de doelgroep heeft Elly voor Fin & Snip eenvoudige verhaaltjes uitgewerkt. Die draaien rond de vier seizoenen, aangevuld met een start- en slotboekje”, schetst Bosschaert. “Mijn werkwijze voor dit project: de illustraties worden gemaakt met uitgesneden sjablonen van zelfklevend plastiek. Die sjablonen worden overschilderd met felgekleurde acrylverf. Zo lukt het me een eenvoudige vormgeving te creëren met vlotte penseeltoetsen. Alles is dus handwerk.”

Brugse Beer

Begin februari 2021 pakt het Cultuurcentrum Brugge uit met het Weekend van het Brugs. Hiervoor gaat Bosschaert in opdracht van de Openbare Bibliotheek samen met jeugdschrijfster Brigitte Minne een project rond de legende van de Brugse Beer uitwerken voor leerlingen van het vijfde leerjaar. De illustraties zijn verrassend anders.

Bij Uitgeverij De Eenhoorn verschenen zes titels van Fin & Snip. Kostprijs: 13,95 euro per boekje.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten