Oudste sporen archeologisch onderzoek in Wervik komen uit de Romeinse periode

Op de locatie waar er in de Loskaaistraat in Wervik op de gewezen atletiekpiste een verkaveling komt, is al twee weken een archeologisch vervolgonderzoek aan de gang. Gisteren was er een publieksmoment, onder leiding van een archeoloog.

Op de gewezen atletiekpiste in de Loskaaistraat is er een archeologisch onderzoek aan de gang. Men is op zoek naar ondermeer de restanten van de oudste Wervikse inwoners en voorwerpen uit de Romeinse periode. (foto Luc Vanthuyne) © LV

Het team van BAAC Vlaanderen uit Drongen is er op zoek naar resten van de oudste bewoners van Wervik. Er zijn al sporen uit de Romeinse periode, late middeleeuwen en de Eerste of Tweede Wereldoorlog gevonden.

“Uit de Romeinse periode zijn sporen van effectief bewoning en begravingen aangetroffen”, zegt archeologe Christine Swaelens. “Er zijn al enkele brandrestengraven blootgelegd. Een typische manier van begraven in de Romeinse periode. De lichamen kwamen niet zoals vandaag in een doodskist terecht. Het lichaam werd gecremeerd en er bleven botten en overblijfselen van de brandstapel achter.”

Oudste sporen archeologisch onderzoek in Wervik komen uit de Romeinse periode
© LV

Vroeger stond daar Hoeve Decuypere. “We hebben de oorspronkelijke restanten van deze hoeve aangetroffen en die kunnen dateren uit de vijftiende eeuw. Verder vonden we ook vermoedelijk een verdedigingsgracht. Hierover volgt nog een wetenschappelijk onderzoek. We vonden ook bomkraters. Het station bevindt zich hier in de buurt en het is tijdens de oorlog enorm gebombardeerd geweest. Opmerkelijk is hier alvast dat we sporen uit verschillende periodes aantroffen.”

Het archeologisch onderzoek op het terrein is halfweg. Het publieksmoment lokte maar een handvol geïnteresseerden. Eerder waren al 150 leerlingen van diverse scholen op bezoek.

(EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.