Oudenburgse fotograaf Pieter Clicteur krijgt Qualified European Photographer label

Pieter Clicteur kreeg zijn QEF label uit handen van burgemeester Anthony Dumarey. We zien de gelukkige fotograaf omringd door zijn echtgenote en kinderen, zijn mama en het schepencollege. © LIN
Laurette Ingelbrecht

Pieter Clicteur kreeg deze avond het Qualified European Photographer of QEP label uit handen van burgemeester Anthony Dumarey. De fotograaf ziet zijn inspanningen om kwalitatieve foto’s te maken zo bekroond. “Een heel mooie erkenning die deuren kan openen”, aldus Pieter.

Eind vorig jaar kwam in Praag de Federatie van Europese Fotografen bijeen om voor de 40ste keer een hele reeks inzendingen te jureren. Tijdens die jurering worden de QEP-labels uitgereikt, voluit Qualified European Photographer. Dat label erkent en beloont uitmuntend fotografisch werk van Europese beroepsfotografen. “En dat doen ze niet zomaar. De kandidaten moeten beschikken over uitstekende technische en artistieke vaardigheden. Elke kandidaat dient een panel van twaalf beelden in, afgedrukt, die aan de jury wordt gepresenteerd”, legt Pieter Clicteur uit. “De beoordeling gebeurt op creativiteit, techniek en presentatie. Je kiest eerst in welke categorie je wil deelnemen. Aangezien ik veel portretten maak, koos ik dan ook voor deze categorie en selecteerde een reeks van twaalf beelden in zwart/wit die ik allemaal in dezelfde sfeer heb afgewerkt.”

Unanimiteit

“Het label wordt pas uitgereikt als je een meerderheid van de jury weet te overtuigen. De voldoening was dan ook groot toen ik hoorde dat de jury unaniem mijn werk goedkeurde”, is Pieter Clicteur trots. Het verslag van de jury luidde: “Met een heel simpele aanpak weet de fotograaf verschillende composities te maken waarbij het personage heel sterk naar voren komt. Ook de controle over de tonen zwart en wit zijn perfect.”

Wat betekent zo’n label nu? “Het is een heel mooie erkenning. Je kunt het vergelijken met een goeie fles wijn. Ik ben daar geen kenner in, dus volg ik wat de kenners ervan zeggen. Als een jury een fles een medaille geeft, dan ga ik er van uit dat dat wel een goeie wijn zal zijn. Hetzelfde geldt voor fotografie. Als je weet welke kleppers in die jury zitten, dan is het een hele eer hen unaniem te kunnen overtuigen. Het kan dan ook opdrachtgevers over de streep trekken en deuren openen”, hoopt Pieter Clicteur. Burgemeester Anthony Dumarey prees zijn stadsgenoot voor zijn prachtig werk, waarvan ook een in de inkomhal van het lokaal dienstencentrum Biezenbilk hangt.

Appreciatie

“Ik wil hier mijn appreciatie voor Pieter in de verf zetten. Zijn werken geven je een goed gevoel en bezorgen je een glimlach. En dat gevoel krijg je ook wanneer je Pieter ontmoet. Altijd goedlachs. Zowel met zijn kleurrijke beelden als met zijn zwart-wit portretten zuigt hij alle aandacht naar zich toe. Zijn werken stralen positivisme, enthousiasme en dynamisme uit. Wat ik bijzonder waardeer is dat Pieter Clicteur met heel veel respect omgaat met de natuur”, aldus de burgemeester. “De werken van Pieter zorgen voor uitstraling, niet alleen voor grote evenementen zoals het filmfestival van Oostende, maar ook voor onze stad. Pieter, je bent een echte ambassadeur voor onze stad.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.