Oud-ambassadeur Michaël Vandebril en Bart Pluym nieuwe residenten in het Huis van de Dichter

Michaël Vandebril © LBR
Redactie KW

De nieuwe residenten in het Huis van de Dichter in Watou zijn Michaël Vandebril en Bart Pluym. Michaël Vandebril was gedurende twee jaar ambassadeur van het Huis en neemt nu dus zelf zijn intrek als resident. Het Huis van de Dichter wordt al sinds februari 2018 opengesteld als residentie voor auteurs. Tot begin 2009 was het de woning van Gwij Mandelinck, oprichter, bezieler en organisator van de Poëziezomers van Watou.

Sinds februari 2018 wordt het Huis van de Dichter zestien weken per jaar opengesteld als residentie voor auteurs. De woning dateert uit 1841 en werd zo goed als in haar oorspronkelijke staat bewaard. Het Huis van de Dichter is een residentie waar auteurs die in Vlaanderen, Nederland en Zuid-Afrika wonen en werken een week gratis kunnen verblijven. De residentie biedt bewust ook kansen aan auteurs met andere roots, auteurs die in co-creatie samenwerken met kunstenaars uit andere disciplines en auteurs van kinder- en jeugdliteratuur.

De nieuwe residenten zijn Michaël Vandebril en Bart Pluym. Dichter Michaël Vandebril was de eerste ambassadeur van het Huis van de Dichter. Astrid Haerens is sinds augustus de nieuwe ambassadeur van het ‘Huis van de Dichter’.Gedurende twee jaar was Michaël ambassadeur van het Huis, maar nu neemt hij dus zelf zijn intrek als resident.

Op de weg van Appia

In 2018 en 2020 reisden Michaël Vandebril en Bart Pluym de 570 km lange Via Appia Antica af die Rome met de haven van Brindisi verbindt. “Vandebril maakt op basis van deze tocht, archievenonderzoek, oude tekeningen en foto’s, een lang reisgedicht. Pluym laat zich inspireren door de reis en het gedicht om tekeningen te maken. Gedicht en tekeningen brengen ze samen in het boek ‘Op de weg van Appia’ dat herinnering en fantasie laat samenkomen in een tijdloos Italiaans landschap met de Via Appia als rode draad”, zegt Peter De Roo van het Huis van de Dichter.

Ik ben zeer benieuwd wat onze afzondering in Watou zal brengen! – Bart Pluym

De residentie in het Huis van de Dichter willen Michaël en Bart gebruiken om de laatste hand te leggen aan het boek dat in 2021 bij uitgeverij Vrijdag verschijnt. Voor Michaël is het zijn derde bundel, voor Bart zijn debuut. “Schilderen, tekenen en schrijven zijn voor mij manieren waarmee ik de grenzen aftast van mijn persoonlijke vrijheid en van de mogelijkheid om iets uit te drukken en over te brengen aan mezelf en anderen. Door tekeningen te maken voor ‘Op de weg van Appia’ herbeleef ik in zekere zin de reizen die Michaël en ik samen maakten, maar het verdiept ook mijn beleving ervan. Omdat ik de tekeningen voor zich laat spreken en ik in de tekeningen op zoek ga naar hoe het gedicht me aanspreekt, duiken er ook compleet nieuwe ervaringen op. Het maken van het boek levert daarnaast ook fijne gesprekken en discussies op. Ik ben zeer benieuwd wat onze afzondering in Watou zal brengen!’, klinkt het bij Bart Pluym.

Stilte en concentratie

“Schrijfresidenties zijn levensnoodzakelijk voor auteurs. Je vindt er tijd, stilte en concentratie. De tekst ‘Op de weg van Appia’ is het resultaat van een maandlange residentie in de Academia Belgica in Rome. En het is fijn te kunnen landen met de tekst in het Huis van de Dichter in Watou, waar ik met Bart Pluym die tekeningen maakt voor het boek, de finale compositie zal maken”, vult Michaël Vandebril aan. (LBR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier