Oprichter Theater Malpertuis krijgt eigen zaal in Gildhof

Schepen Guido Mehuys poseert aan cc Gildhof. © KM
Redactie KW

Onder de titel ‘De roep van de vrijheid’ werd Herman Verschelden, stichter van Theater Malpertuis in Tielt, een groot eerbetoon gegund. Die avond maakte schepen Guido Mehuys (SP.A) bekend dat bij de opening van het vernieuwde cc Gildhof het huidige Vossenhol zijn naam zal krijgen.

“Als dankbaarheid voor zijn inzet en om hem blijvend te herdenken, zullen we in ons cultuurcentrum een lokaal de Herman Verscheldenzaal noemen”, aldus Guido Mehuys. “Dat zal het keldertheater zijn, waar hij gestart is in 1967. Er komt ook een pancarte met uitleg over wat hij gedaan heeft voor Tielt, zodat ook de volgende generaties hem herinneren. De inhuldiging zal gebeuren na de opening van het vernieuwde Gildhof.”

Meerdere pancartes

Dat Herman Verschelden veel heeft betekend voor Tielt steekt de schepen niet onder stoelen of banken. “Op cultureel vlak kent de Tieltenaar meestal twee namen. Enerzijds heb je Lannoo, de uitgeverij, anderzijds heb je Malpertuis. Herman Verschelden heeft het theater opgericht in Tielt. Hij heeft dat gedaan in de kelder onder het Gildhof, het Vossenhol, en die zaal gaan we ook de Herman Verscheldenzaal noemen.”

Herman Verschelden.
Herman Verschelden.© a-RN

Hoe zou de schepen Herman Verschelden omschrijven? “Hij was een charmante persoon met een goede uitstraling. Hij was meer een voordrachtkunstenaar met een mooie, warme stem. Hij kon spreken met overtuiging, waardoor je echt aan zijn lippen hing.” Niet alleen Herman Verschelden krijgt straks een eigen zaal. Enkele bekende Tieltenaren gingen hem al vooraf. Bij de opening van het nieuwe Gildhof is het de bedoeling om ook in die zalen een pancarte terug te vinden.

(KM)

Zoon Maarten Verschelden: “Deze bekroning van zijn levenswerk heeft de hele familie diep ontroerd”

Het is natuurlijk fantastisch. Het is als het ware een bekroning van zijn levenswerk. Vele jaren later krijgt hij een eigen zaal en dan nog het Vossenhol zelf. De plaats waar hij zijn levenswerk uit de grond heeft gestampt. Het Vossenhol die zijn naam zal dragen, is de mooiste bedanking die men hem kan geven als appreciatie voor zijn werk. Het gebaar heeft mij en de hele familie dan ook heel diep ontroerd.” (KM)

Andere zalen

Antoon Vander Plaetse-zaal: Hij werd geboren in Tielt en was een Vlaamse declamator, acteur, leraar en regisseur. Hij gaf onder meer dictielessen in de middelbare scholen, maar ook aan het muziekconservatorium in Kortrijk. Vanaf 1924 speelde hij toneel bij de Tieltse toneelgroep, die door het ACW was opgericht. Ook de Antoon Vander Plaetselaan is naar hem vernoemd.

Albert Lietaert-zaal: De muziekleraar aan het Sint Michielscollege in Tielt werd in 1904 de tweede dirigent en van 1925 tot 1952 was hij dirigent van De Goede Vrienden Koninklijke Stadsharmonie Tielt. Hij was tevens componist van verschillende werken en had in de periode toen hij dirigent was ook een muziekwinkel in Tielt.

Julius Hoste-zaal: Julius Hoste was een Vlaams auteur en de stichter van het liberale Vlaamsgezinde dagblad Het Laatste Nieuws en van het weekblad De Zweep, waarvan hij hoofdredacteur was onder de schuilnaam ‘Julius van Thielt’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier