Opnames tv-reeks met Matteo Simoni en Tom Van Dyck gestart in kasteel van Beauvoorde

Maandag werd er gefilmd met acteurs Tom Van Dyck en Inge Paulussen in het kasteel van Beauvoorde.

Het verhaal is gebaseerd op ware feiten, maar als uitgangspunt heeft productiehuis Menuet het boek van Louis Paul Boon genomen. Daarin wordt de ordinaire boef geïdealiseerd tot een soort Vlaamse Robin Hood. Jan de Lichte is een niet-onknappe idealist, een naïeve durfal, een opschepper met een grote mond, die het als vrijheidsstrijder opneemt tegen de gevestigde orde. De tiendelige serie is een romantisch historisch drama dat zich afspeelt in de 18de eeuw, tijdens de Oostenrijkse successieoorlog.

Jan De Lichte verzamelt rond zich een zootje ongeregeld en zijn bende houdt zich schuil in de bossen, waar ze hun overvallen en diefstallen beramen. Maar uiteindelijk loopt de situatie uit de hand en wordt er op Jan De Lichte en zijn bende een klopjacht op touw gezet omdat ze zich schuldig hebben gemaakt aan moord.

Daarvan maakt stadswachter en ‘politieman’ Baru, gespeeld door Tom Van Dyck, zijn levenswerk: hij wil koste wat het kost Jan De Lichte arresteren en de bende oprollen. Matteo Simoni speelt Jan de Lichte, zijn ‘partner in crime’ is Tincke (Stef Aerts) en zijn grote liefde is Heloïse (Charlotte Timmers).

Opnames tv-reeks met Matteo Simoni en Tom Van Dyck gestart in kasteel van Beauvoorde

Producent Dirk Impens, die al Oscarnominaties kreeg voor ‘Daens’ en ‘The Broken Circle Breakdown’ ging nu in zee met scenarioschrijvers Christophe Dirickx (De Helaasheid der Dingen) en Benjamin Sprengers (Beau Séjour).

Het kasteel is een ideale locatie, waar we heel veel decors tegelijk kunnen gebruiken

Vanaf 23 januari wordt er twee weken lang continu gefilmd in het Kasteel van Beauvoorde, waar Maarten Moerkerke toezicht houdt op de regie. “Ze hebben mij gevraagd om mee te werken, samen met Robin Pront”, vertelt hij tussen de opnames door. “Het is soms een beetje moeilijk te combineren, want ik werk tegelijk nog aan ’13 geboden’. Maar het is vlot samenwerken met het team. De acteurs zijn allemaal professionals en er heerst een goede verstandhouding.”

“Het kasteel is een ideale locatie, waar we heel veel decors tegelijk kunnen gebruiken. Het kasteel vervult de rol van dekenij, waar op het gelijkvloers het kantoor van de stadswachter is gevestigd, op de bovenverdieping is het kunstatelier van een van de schepenen, en dan zijn er ook nog helemaal boven de kamertjes van het weeshuis. In maart zijn er ook nog een aantal draaidagen op de Grote Markt van Veurne. De Grote Markt zal gebruikt worden voor de executiescènes

De buitenopnames spelen zich vooral af in het Kluisbos in Kluisbergen en enkele in Wallonië. De filmopnames zullen afgerond worden eind april, dan volgt het montagewerk en de afwerking is voorzien in het najaar. De serie komt in de loop van 2018 op het scherm.”

Opnameleider Tomas Coppejans heeft goede afspraken gemaakt met de dienst Cultuur en Toerisme van Veurne: “We krijgen logistieke ondersteuning van de stad en we hadden al eerder goede ervaringen met de opnames van ‘Vlaamse Velden’. Tijdens de opnameperiode hier verblijft het merendeel van onze filmcrew, die vandaag toch 37 mensen telt, ook op hotel in Veurne.”

Directeur toerisme Pascal Jacquemyn en schepen toerisme Céline Mouton zien ook alleen maar pluspunten. “Het zet onze stad weer eens extra in de kijker en we krijgen er ook een stuk return voor, onder meer via de overnachtingen. En de filmmakers zijn ook nog op zoek naar enkele figuranten uit onze regio, met een ‘middeleeuws’ uiterlijk, wat dat dan ook moge zijn… Wie interesse heeft moet op de FB-pagina kijken.”

Opnames tv-reeks met Matteo Simoni en Tom Van Dyck gestart in kasteel van Beauvoorde

De opnameleider geeft nog mee dat de opnamedagen voor de acteurs toch meer dan 8 uur in beslag nemen en dat de rest van de crew er met voorbereiding en afwerking elke dag zeker 11 uur in de weer is. De eerste opnamedag in het kasteel van Beauvoorde begon met de scène van acteur Tom Van Dyck in zijn kantoor van de stadswachter, waar hij geassisteerd wordt door zijn assistente, gespeeld door Inge Paulussen (bekend uit Witse en momenteel te zien in Beau Séjour).

(MVP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.