Opener van Filmfestival in Cannes heeft West-Vlaams randje

Adam Driver en Marion Cotillard spelen de hoofdrollen in de film. (gf)
Adam Driver en Marion Cotillard spelen de hoofdrollen in de film. (gf)
Bert Vanden Berghe

De dramatische musicalfilm ‘Annette’ mag het vermaarde Filmfestival van Cannes openen dit jaar. Voor de film, met Hollywood-sterren Adam Driver en Marion Cotillard in de hoofdrollen, vonden er opnames plaats in het Brugse Concertgebouw. Ook Wim Opbrouck kreeg een rolletje in de prent.

Begin juli vindt opnieuw het Filmfestival van Cannes plaats. De film ‘Annette’ krijgt de eer om het festival te openen en beleeft er zijn wereldpremière. De film werd geregisseerd door Leos Carax – een anagram voor Alex Oscar – die overigens zijn debuut maakte in Cannes in 1984. Zijn film ‘Boy Meets Girl’ werd daar met de nodige bravoure ontvangen. Nu keert de Fransman terug voor zijn eerste Engelstalige film, met in de hoofdrollen Marion Cottilard, Adam Driver en Simon Helberg. Marion kennen we van verschillende bekende Hollywoodfilms, van Inception tot Midnight in Paris en The Dark Knight Rises. Zij heeft overigens een goeie band met het filmfestival. In 2004 viel ze al in de prijzen in Cannes als vrouwelijke revelatie. De film De Rouille et d’os – waar ze speelde naast Matthias Schoenaerts – ging in première in Cannes, net als Deux jours, une nuit van de gebroeders Dardenne. Adam Driver kennen we van de serie Girls en films als Lincoln en Inside Llewyn Davis, al brak hij internationaal pas echt door als slechterik Kylo Ren in de laatste Star Wars-trilogie. Simon Helberg heeft ook al een goed gevuld cv, al kennen de meesten hem als Howard Wolowitz uit The Big Bang Theory.

In de film zien we hoe een stand-upcomedian (Driver) een glamoureus koppel vormt met Ann (Cotillard), een wereldberoemde zangeres. Tot de geboorte van hun dochter Annette hun leven helemaal overhoop gooit.

Concertgebouw

Een klein deel van de opnames vonden in augustus 2019 plaats in het Concertgebouw in Brugge. Het Belgische Scope Invest stapte mee in de productie. “Daardoor waren er in Brugge vooral Belgen op de set”, herinnert productiemanager Tomas Coppens zich. Gezien zijn achtergrond – hij werkte mee aan verschillende films en series – volgde hij het project mee op. “Het podium stond centraal, net als de backstage. Wat er uiteindelijk mee gebeurt in de postproductie en of het interieur van het Concertgebouw duidelijk herkenbaar zal zijn, is nog afwachten.” Voor de opnames werd er niet in Brugge zelf gefilmd.

‘Annette’ werd geschreven door Ron en Russell Mael, die in de jaren 80 het befaamde popduo Sparks vormden. “Ik was altijd grote fan van Sparks”, weet Wim Opbrouck, die een rol als presentator wist te versieren in de film. “Maar eerlijkheidshalve weet ik er weinig van, net omdat er veel geheimhouding kwam bij te kijken. Ik ben een grote fan van het werk van Carax, en met name van Les Amants du Pont-Neuf (uit 1991, red.). Mijn opnames was op de eerste productiedag, dus er heerste wel een zekere spanning. De cameravrouw bleek nog samengewerkt te hebben met Jean-Luc Godard, dus het werd wel een cinemafeestje, ja.” (lacht)

De opnames zelf verliepen vlot. “Ik stond tegenover Adam Driver. Eerst hebben we gerepeteerd in een klein cinemazaaltje in Ukkel, wat wel tof was. De opnames zelf vonden plaats in Luik en daar was niets op aan te merken. Ik ben wel benieuwd of mijn stuk er nog in zit, want met een kleinere rol is dat altijd afwachten. Maar ik kijk er zeker naar uit!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.