Opbouw van paviljoen voor Brugse Triënnale opnieuw stilgelegd na klacht van buurman

De werken aan het paviljoen van de Triënnale langs de Gouden Handrei zijn opnieuw stilgelegd.© Davy Coghe
De werken aan het paviljoen van de Triënnale langs de Gouden Handrei zijn opnieuw stilgelegd.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Hoofdrekenen is blijkbaar geen talent van de verantwoordelijken bij Brugge Plus. Voor de tweede keer zijn de werken aan een paviljoen voor de Triënnale Brugge langs de Gouden Handrei stilgelegd, omdat er twee dagen te vroeg gestart is met bouwen.

Voor de Triënnale Brugge, die op 8 mei start, worden in de historische binnenstad dertien installaties gebouwd. Eén van de blikvangers is Diptich, een drijvend paviljoen van de Amerikaanse kunstenaar Jon Lott, langs de Gouden Handrei. Begin deze maand diende een Bruggeling al klacht in tegen de werken, omdat die gestart waren tijdens het openbaar onderzoek – de periode waarin buurtbewoners eventuele bezwaren kunnen indienen.

Op woensdag 28 april werden de bouwwerken hervat, maar meteen stilgelegd, na een nieuwe klacht van een andere buurman. Die geeft de volgende reden aan voor zijn protest: “Een stadsbestuur heeft een voorbeeldfunctie en moet zijn eigen reglementen respecteren. De werken mochten pas starten op de 36ste dag na het ‘aanplakken’ van de vergunning. Dat is pas op 30 april. Bovendien vind ik het erg dat in dit dossier de stad Brugge rechter en partij is, wat betekent dat bezwaren geen kans maken. Want het stadsbestuur moet een omgevingsvergunning geven aan de vzw Brugge Plus.”

Ezel

“Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, welnu Brugge Plus heeft dat wel gedaan, door voor de tweede, opeenvolgende keer te vroeg de werken aan te vatten. Ik heb niks tegen de Brugse Triënnale op zich, behalve dat het paviljoen het historisch perspectief vanaf de Torenbrug ondermijnt en het zonlicht weg neemt bij sommige buren”, aldus de malcontente Bruggeling.

Burgemeester Dirk De fauw erkent dat Brugge Plus twee dagen te vroeg de werken herstart heeft: “We zullen nu moeten wachten tot 1 mei, de dag van de arbeid! Wat de kritiek betreft dat Brugge rechter en partij is, moet ik verwijzen naar de Vlaamse regelgeving. Een stadsbestuur is ook een administrtatief rechtscollege en moet oordelen over omgevingsvergunningen, zelfs in dossiers waarin de stad zelf betrokken is. Dat is nu eenmaal de Vlaamse wetgeving.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.