Op Het Vlot Oostende met Lieve Sinaeve: “Een kunstwerk moet me meteen aanspreken”

Redactie KW

Drie jaar nadat De Zee van Jan Hoet Oostende van kust- tot kunststad opwaardeerde, dobbert Het Vlot van Jan Fabre vanuit Mu.ZEE langs onverwachte locaties van Mariakerke tot aan de oosteroever. De Zeewacht nodigde een aantal Oostendenaren uit die zich lieten inspireren door werk van één van de meer dan 70 kunstenaars van dit cultureel-toeristisch winterevenement van vzw De ZEE en Toerisme Oostende. Deze week neemt Lieve Sinaeve ons aan boord.

“Het werk van Katie O’Hagan spreekt me wellicht zo sterk aan omdat het zo fotografisch is weergegeven”, zegt kunst- en portretfotografe Lieve Sinaeve.

De Schotse Katie O’Hagan beeldde zichzelf af op een nog net niet volledig geschilderd vlot midden op een verlaten zee. “Ik vind het prachtig: niet alleen omdat het zo realistisch overkomt maar ook omdat het zo fantastisch goed is geschilderd: de handen, de blik in de ogen, de lucht… In het werk van O’Hagan zit ook altijd een tristesse, een melancholie die nog eens bevestigd wordt door het gebruik van verzadigde kleuren. Maar hoe en waarom een schilderij ontstaan is komt voor mij altijd op de tweede plaats. Eerst en vooral moet ik door het werk zelf onmiddellijk getriggerd en aangesproken worden of het nu een realistisch, abstract, of impressionistisch werk is, een installatie of een video. Ik heb geen zin om eerst een half boek te moeten lezen om het kunstwerk te kunnen begrijpen, of het te waarderen.”

Woelige periode

“Achteraf heb ik wel vernomen dat het werk ontstaan is in een heel woelige periode in haar leven met name in volle scheidingsproces. De grond leek figuurlijk onder haar voeten weg te zakken en zo kwam ze tot dit werk: zichzelf reddend op een eigenhandig geschilderd vlot. Alleen in die oneindige omgeving, geïsoleerd van de rest van de wereld vraagt ze zich af waar haar leven heen drijft, wat de toekomst brengen zal. Het is duidelijk: haar kunst, haar drang tot creëren houdt haar boven water. Ze is zichzelf aan het redden terwijl ze schildert. Voor haar heeft het kunstschilderen zeker een therapeutische werking.”

Aan Het Vlot werkten meer dan 70 kunstenaars van over de hele wereld mee. Hun creaties zijn verspreid over meer dan 20 locaties in de stad: “Nee, ik heb nog niet alle werken van Het Vlot gezien, maar ben tot nu toe erg aangesproken door de schilderijtjes van Michaël Borremans, de videokunst van Bill Viola en de immense installatie van Chiharu Shiota”, aldus Lieve.

En Lieve besluit met een kritische noot: “Ik vind het wel spijtig dat er zoveel locaties in de stad op zondagnamiddag gesloten zijn. Mensen die van ver komen en dan voor een gesloten deur staan, dat kan toch niet als je je stad toeristisch en cultureel wil verkopen en een naam als Jan Fabre aan het evenement verbindt!” (ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.