Oostrozebeekse Bib ‘t Kraaiennest roept op om charter te ondertekenen

We zien v.l.n.r. bezoeker Ronny Goemaere, bibliothecaris Isabel Van Ackere, bibliotheekbediende Margo Snauwaert en bibliotheekassistente Ruth Pletinck. © Foto CLY
Redactie KW

Dat de plaatselijke bibliotheek in haar bestaan bedreigd is, daar houdt niemand rekening mee. De gemeente Oostrozebeke roept iedereen op om het charter, dat in de actie #bibvooriedereen kadert, te ondertekenen.

Iedereen is ermee opgegroeid en de bib is een plaats waar heel wat inwoners zich thuis voelen. “Nochtans is dat niet langer zo evident”, opent Isabel Van Acker, huidig bibliothecaris van ‘t Kraaiennest. “Sinds 2016 zijn de Vlaamse steden en gemeenten niet langer verplicht een eigen bib te hebben en die ook in stand te houden. Het spreekt voor zich dat daardoor de vrees is ontstaan dat sommige gemeenten hun bib zullen sluiten of afbouwen of de budgetten verminderen, waardoor de kans groot is dat ook het personeelsbestand wordt afgebouwd.”

De gemeente Oostrozebeke sluit zich aan bij de actie #bibvooriedereen, die op gang werd getrapt door de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD). “Vooral in het licht van de komende gemeenteraadsverkiezingen willen we het bestuur bewust maken van het belang van een plaatselijke bibliotheek”, zegt Isabel Van Acker. “Voor ons moet de bib een laagdrempelige plek blijven, waar iedereen toegang krijgt tot informatie en cultuur. De bib staat met beide voeten in de lokale gemeenschap en het toegewijde personeel zet dagelijks alles op alles om iedereen de juiste service te bieden. Ook nu de gemeenten niet meer verplicht zijn om een bibliotheek in te richten, willen we dat graag hier zo houden.”

charter ondertekenen

“Precies daarom werd er gestart met de actie #bibvooriedereen. We roepen iedereen die de bibliotheek een warm hart toedraagt op om het charter te ondertekenen op www.bibvooriedereen.be. Zo geven we een sterk signaal dat de bibliotheek belangrijk is en blijft. Intussen zijn er meer dan 20 organisaties en meer dan 50 ambassadeurs die de actie steunen. Vanaf 19 januari kan iedere bezoeker het charter ook ondertekenen in de bib zelf. We hebben intussen aan de gemeente gevraagd om dat charter te ondertekenen en dat zal gebeuren op donderdag 25 januari in het schepencollege.”

We staken ook even ons licht op bij schepen van Cultuur Luc Derudder, die bevoegd is voor de bib. Is de gemeentelijke bibliotheek in haar bestaan bedreigd? Eigenlijk was de schepen een beetje verrast dat die vraag gesteld werd: “Ik kan alleen maar bevestigen dat er bij het bestuur momenteel geen voorstellen circuleren rond eventuele sluiting, afbouw of inkrimping van de budgetten. Eigenlijk kan ik alleen maar bevestigen dat alles bij het oude blijft“, aldus schepen van Cultuur Luc Derudder. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier