Oostduinkerke verrast bezoekers met miniversie van traditionele Garnaalfeesten

De paardenvissers trekken van de Zeedijk naar Estaminet De Peerdevisscher in Oostduinkerke-Dorp. © MVQ
Redactie KW

Door de coronamaatregelen was het Lokaal Bestuur Koksijde genoodzaakt om, met pijn in het hart, de jaarlijkse Garnaalfeesten te schrappen. Sinds 1950 brengt dat topevenement tijdens het laatste weekend van juni in Oostduinkerke een massa volk op de been. Dit zomaar laten voorbijgaan vond het Lokaal Bestuur niet kunnen, dus werd er een voorzichtige miniversie georganiseerd…

Omdat de veiligheid altijd de grootste prioriteit blijft, wilde burgemeester Marc Vanden Bussche liever niet dat er vooraf al te veel ruchtbaarheid aan werd gegeven. Het was niet de bedoeling dat het dit jaar een volkstoeloop zou worden. Maar iedereen die in Oostduinkerke op bezoek was, op wandel, per fiets, aan de Zeedijk of in het dorp, werd er wel op attent gemaakt dat de Garnaalfeesten een ode aan de zee én vooral aan de garnaalvissers en hun bijzondere ambacht zijn.

Geen groots feest dit jaar, geen wedstrijd garnaalvissen, geen folkloremarkt, geen kraampjes waar de Orde van de Paardevisser de enige echte ‘Paardenvisserssoep’ ter plekke klaarmaakt en verkoopt, geen grote stoet met Mieke Garnaal en haar eredames…

Wel waren de reuzen Stiene en Kos de blikvangers op het Astridplein. De reuzendragers van de gemeente legden nieuwsgierige passanten uit dat reuzin Stiene een typische vissersvrouw uitbeeldt die met haar steeknet garnalen ging vangen (zo ontstond ook de naam van de vereniging Stienesteekers) en reus Kos staat symbool voor de beroemde garnaalvissers te paard. Een aantal horecazaken was versierd met vissersnetten en op de terrasjes kregen de klanten Oostduinkerkse garnalen als aperitiefhapje aangeboden.

Kort na de middag waren de Oostduinkerkse paardenvissers naar het strand afgezakt, en daarna trokken ze achter elkaar naar Estaminet De Peerdevisscher in Oostduinkerke-Dorp, met in hun kielzog op een kar Mieke Garnaal en haar twee eredames. Op het plein bij het NAVIGO-Visserijmuseum werden de dames verwelkomd door burgemeester Marc Vanden Bussche. Het publiek op het grote terras aan het Estaminet was blij verrast met dit onverwachte gratis spektakel, want ze zaten op de eerste rij! Voor Katrien Terryn, eredame van Mieke Garnaal, wordt het vooral morgen een spannende dag: dan legt ze haar examen af als tweede vrouwelijke paardenvisser.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier