Ook filmpionier Raoul Servais krijgt vaste stek in Mu.ZEE Oostende

Redactie KW

Mu.ZEE, Stad Oostende, Filmfestival Oostende en het Fonds Raoul Servais gaan samenwerken, waardoor animatiekunstenaar Raoul Servais een vaste tentoonstelling krijgt rond zijn werk in Mu.ZEE.

“We waren op de hoogte van het feit dat vzw Fonds Raoul Servais op zoek was naar een vaste locatie voor een belangrijk werk van onze Oostendse pionier. Raoul Servais is een notoriëteit wat animatiefilm betreft met als onbetwist hoogtepunt zijn animatiefilm ‘Harpya’ die een Gouden Palm won op het Filmfestival van Cannes in 1979. Naast ‘Chromophobia’ waarmee hij 12 prijzen won op het filmfestival van Venetië (1965) en ‘Operation X-70’ waarmee hij de Prijs van de Jury won in Cannes, heeft hij een heel rijke filmcarrière waar hij ook steeds aandacht had voor educatie.

Na contacten met burgemeester Johan Vande Lanotte en Phillip Van den Bossche, directeur van Mu.ZEE was duidelijk dat ook bij hen heel veel enthousiasme was om onze Vlaamse Meester een vaste stek in zijn geboorteplaats te geven. Als Filmfestival vinden we het belangrijk dat we zoveel mogelijk bij kunnen dragen aan de filmcultuur in onze stad en regio.”

De vzw Fonds Raoul Servais met huidige maatschappelijke zetel te Gent, heeft de uitnodiging van het Stadsbestuur en de directie van Mu.ZEE met zeer veel enthousiasme aanvaard om vanaf midden juni 2018 in Mu.ZEE een vaste tentoonstelling rond het werk van animatiekunstenaar Raoul Servais mogelijk te maken. Raoul Servais en Jacques Dubrulle, voorzitter van de vzw, zijn bijzonder enthousiast om naast hun werking in Gent, in het Mu.ZEE de beschikbare originele documenten, tekeningen, cello’s e.d. een permanente plaats te geven.

Doelstelling wordt om er permanente animatiefilms te vertonen en ook het jongerenatelier W.A.F. (Workshop voor Animatiefilm) zal regelmatig initiatielessen geven in animatie.

Over enkele maanden zal de scenografie worden uitgetekend van de zalen die dus in het teken zullen staan van Raoul Servais, maar ook van cineast Henri Storck.

“Na de Ensor & Spilliaert museumvleugel, met tevens een permanente aandacht voor Henri Storck en Maurice Antony, wenst Mu.ZEE zijn aandacht voor Meesters van de Zee uit te breiden naar de internationaal gerenommeerde Raoul Servais”, verklaart Phillip Van den Bossche, directeur Mu.ZEE het project nader. “Als pionier van de animatiefilm blijft deze Oostendse Grootmeester tot op vandaag een inspiratiebron en voorbeeld voor wereldwijde animatiefilm-kunstenaars. Mu.ZEE wenst daarom ook een permanente vleugel aan zijn oeuvre te wijden dat tegelijkertijd een platform kan worden om de animatiefilm als kunstvorm nog meer op de kaart te zetten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.