Ook deze zomer geen optredens voor Blankenbergse shantykoor: “Aanvragen najaar lopen binnen”

foto PDC
foto PDC
Redactie KW

In coronavrije jaren betekenen de Blankenbergse Havenfeesten en Oostende voor Anker voor het lokale shantykoor de start van een hele reeks zomeroptredens. Voor het tweede jaar op een rij zijn alle grote maritieme manifestaties geannuleerd, maar niettemin hopen voorzitter Peter Sabbe en dirigente Miete Bourdon na de zomervakantie opnieuw te mogen optreden.

“Het is jammer dat we niet kunnen inspelen op de hype die de laatste maanden leeft rond het zeemanslied The Wellerman . We werden al enkele keren uitgenodigd door regionale en nationale radiozenders om met enkele koorleden het lied te duiden en te zingen, maar toch zouden we liever optreden op een maritiem evenement om met het hele koor het lied te zingen. Daar kijken al onze koorleden immers naar uit”, opent Peter Sabbe.

Twee repetities

“De groeiende interesse voor shantyliederen vertaalt zich ook in de aanvragen van jonge mensen om lid te worden van ons koor. Eigenlijk is dit een goede zaak want heel wat van onze leden zijn niet meer zo jong en zullen misschien na deze lange coronapauze overwegen om af te haken. Voor wie lid wil worden van ons koor organiseren we op 16 en 23 juni twee repetities. Als bestuur hopen we natuurlijk dat niemand het koor zal verlaten. Uiteraard hoop ik als voorzitter dat we na de zomer weer mogen optreden. De aanvragen voor het najaar lopen binnen maar het blijft koffiedik kijken of grote maritieme evenementen dit jaar nog kunnen doorgaan.”

Dirigente Miete Bourdon kijkt ernaar uit om tijdens de zomermaanden de repetities te hervatten. “Over enkele weken zullen alle koorleden wellicht gevaccineerd zijn en dan moet het toch lukken om buiten in kleine groepen te repeteren. Ik ben nog op zoek naar een grote zaal waar de repetities kunnen plaatsvinden wanneer de weersomstandigheden tegenvallen.”

“Als we in het najaar opnieuw willen optreden, is het absoluut noodzakelijk om de liederen in te oefenen. Misschien moeten we ons beperken tot de liederen die we al verschillende jaren zingen en goed gekend zijn, maar ook The Wellerman behoort recent tot ons repertoire en dat zullen de meeste mensen wellicht graag willen horen.”

Verbroedering

Vorig jaar zou het shantykoor Blankenberge zijn 20-jarig bestaan vieren maar alle festiviteiten werden door corona afgeblazen. “We hopen nog dit jaar alle uitgestelde evenementen te organiseren. We kijken echt uit naar de geplande verbroedering met de vrienden van het Bretoense koor uit Binic. We hopen alsnog dit jaar met het hele koor naar Bretagne te reizen. Het coronavirus is voor alle verenigingen een serieuze tegenvaller maar we hopen binnenkort de draad weer op te pakken”, aldus een vastberaden voorzitter Peter Sabbe.

Ook dirigente Miete Bourdon kijkt ernaar uit om alle shantymen binnenkort terug te zien. “Ik denk niet dat veel van onze koorleden zullen afhaken. In de eerste maanden van de coronapandemie vond ik het leuk om wat meer thuis te zijn en eens een avondje rustig televisie te kijken. Ondertussen begint het al een tijdje weer te kriebelen en heb ik al enkele nieuwe liederen en arrangementen op papier gezet. Van zodra het opnieuw mag, beginnen we te repeteren. Ik ben er zeker van dat alle koorleden er ook naar uitkijken om weer samen te zingen en op te treden.”

(PD)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten