Onze Mollenvanger sprak met Gilles De Coster: “Volgend seizoen staat al in de steigers”

Marc Denys
Marc Denys Gepassioneerd mollenvanger uit Handzame

Lloyd, Pieter of toch Bahador? De Mol loopt op zijn laatste (mollen)beentjes en zondag weten we eindelijk wie ons week na week belazerde. Speciaal voor u, beste lezer, nam de sympathieke presentator Gilles De Coster uitgebreid de tijd om te antwoorden op alle vragen van onze Mollenvanger Marc Denys.

Dag Gilles, hoe gaan jullie te werk om ieder jaar zo’n leuke groep kandidaten bij elkaar te krijgen?

“We doen ieder seizoen ons uiterste best om een zo evenwichtig mogelijke groep samen te stellen en dit is ons dit jaar opnieuw gelukt. Jong en oud vormden een ideale mix. Bij het afscheid van Steve, de arts uit Boutersem, verklaarde student geneeskunde Lloyd dat hij wel drie keer jonger was dan Steve, maar dat het tussen hen toch zo goed klikte! Er werd echt veel plezier gemaakt in Mexico en hopelijk straalt dat ook af in de huiskamer op het scherm.”

De heftigste opdracht was misschien wel de klopjacht op Joke tijdens de tweede aflevering. Hoe hebben jullie dat vooraf aangepakt?

“We hadden veel scenario’s in ons hoofd, verwachtingen van wat de kandidaten gingen doen. Slagen ze wel of niet in hun opdracht? Eerlijk gezegd hadden wij, als makers, wel verwacht dat de klopjacht iets langer ging duren. Maar hoe het uiteindelijk verlopen is, met Joke die begon te onderhandelen terwijl ze onder schot werd gehouden… Lloyd die, onder druk van Katrien en Jeffrey, haar dan toch afschiet en nadien die verhitte discussie tussen die twee. Het leverde pakkende televisie op!”

Onze Mollenvanger sprak met Gilles De Coster:

De kennismaking met Mexico mocht er anders ook zijn: levend begraven in de woestijn!

“Deze opdracht werd in Ekeren al voorbereid door oud-kandidaten. Ze werden begraven in een tuin van de decorman. De buurvrouw keek nogal raar op van die 10 putten in de tuin (lacht). We proberen ieder seizoen zoveel als mogelijk al uit te testen in België: de prikkels tijdens de opdracht ‘De Mol op de proef stellen’ bijvoorbeeld. Kun je er iets uit opmaken als je een kandidaat hete pepers ziet eten, of zijn handen in een doos met vieze beesten ziet steken. Ook een wedstrijdje tussen trappenlopers en de persoon die de lift neemt werd hier al gestreden. Hoeveel tijd is er nodig om de strijd tussen beiden evenwichtig te maken, hoe moeilijk moeten de vragen zijn, enzovoort…”

Sommigen zien soms de vreemdste hints, anderen komen heel dicht bij onze Mol

Joke en Jeffrey waren van bij de start heel verdacht bij de kijker. Volgen jullie dat op, die verdenkingen op sociale media?

“We proberen natuurlijk te volgen wat er allemaal leeft bij de kijkers en de fans, onder andere via de Mollengroep op Facebook. Maar echt alles lezen is gewoon onmogelijk. Het is en blijft wel héél interessant om volgen (lacht)! Sommigen zien soms de vreemdste hints, anderen komen heel dicht bij onze Mol (lacht). We houden wel geen rekening bij de montage van hoe er gedacht wordt, aangezien die montage al drie weken op voorhand klaar moet zijn.”

Onze Mollenvanger sprak met Gilles De Coster:

Als iemand veel in beeld komt, wil dat dan zeggen dat deze kandidaat er binnenkort uitgaat? Of maakt dit juist iemand verdacht?

“Ons doel is om de kijker evenwichtige afleveringen te bezorgen en we beseffen ook wel dat iemand die veel in beeld komt automatisch verdachter overkomt. Maar iemand die heel actief was tijdens een aflevering (Joke tijdens de eerste afleveringen bijvoorbeeld), komt per definitie meer in beeld. En hoe langer een kandidaat blijft doorgaan in de reeks, hoe meer zij of hij in beeld blijft. Er zijn dus echt geen conclusies te trekken, anders was het te gemakkelijk (lacht). Alle afleveringen worden trouwens vooraf bekeken door een testpubliek en daar leren we veel uit. Een opdracht die meer uitleg nodig heeft omdat het anders te moeilijk is om volgen, deze of gene kandidaat die te veel of te weinig in beeld komt…”

Zondag de grote finale, met twee West-Vlamingen tegen een Gentenaar. Kun je al een tipje van de sluier oplichten, Gilles?

“Ik kan u al meegeven dat het, na Gilles 2 jaar geleden en Eline vorig jaar, een man is dit seizoen (lacht). Het wordt ook een heel spannende finale, ik raad iedereen aan om zeker te kijken!”

Onze Mollenvanger sprak met Gilles De Coster:

Meer dan een miljoen kijkers iedere zondag, maar binnenkort is het spijtig genoeg weer afgelopen. Denken jullie al aan een volgend seizoen?

“Een volgend seizoen staat al in de steigers, maar aangezien er nog geen officieel signaal is gegeven, kunt u zich natuurlijk nog niet inschrijven. Aangezien ‘De Mol’ dit seizoen later op televisie kwam, is er nu wel al een kleine ploeg bezig met een volgende reeks. Zo krijgen we zeker geen achterstand. Maar nogmaals: van zodra er intern een groen licht gegeven wordt, volgt er een oproep om zich kandidaat te stellen voor een volgend seizoen!

Nog meer info vinden jullie in de Mollengroep op Facebook.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.