Ontmoet KKKK, te luid voor El Greco, maar helemaal klaar voor het Kotweekend

Het derde weekend van juli viert Rekkem opnieuw feest. Het beroemde Kotweekend is springlevend. Op 19, 20 en 21 juli baadt het kerkplein drie dagen lang in een feestgedruis. Met de KKKK staat een Meense band vol vuur op het podium. “Een thuismatchke, geestig hé. Alleen zal het nog maar ons derde optreden zijn”, lachen de muzikanten. “Een beetje nerveus dus, maar we zien wel hoe het zal aflopen.”

Alexander Traitos, Stefaan Poot, Niels Wysieur, Alexander Casier en Joram Daals van KKK. © Nicolas Verhaeghe

Door Nicolas Verhaeghe

Bijna 25 jaar lang gaf een geëngageerde groep jongeren aangesloten bij jeugdhuis ‘t Kot het beste van zichzelf om een weekend lang Rekkem op stelten te zetten. De formule van de allereerste Kotweekends met een fuif op vrijdag, optredens op zaterdag en een aperitief- en eetfestijn op zondag wordt dit jaar opnieuw bovengehaald. Het weekend kreeg de titel ‘The Final Lift-off’ mee. Is het het allerlaaste Kotweekend? “Zoiets ja”, zegt voorzitter Joerie Dewagenaere mysterieus. “De voorbije decennia is het Kotweekend geëvolueerd naar een groot festival. Te groot misschien, waardoor we vergaten waar onze roots lagen. Daarom willen we het vanaf volgend jaar over een andere boeg gooien en teruggrijpen naar een aantal vertrouwde elementen van het teloorgegane jeugdhuis ‘t Kot. Maar dat is voor volgend jaar, nu willen we eerst nog eens een ouderwets Kotfeestje bouwen!”

Het kernbestuur van het Kotweekend met Jonas Kint, Katrijn Six, Marie Penninck en Joerie Dewagenaere. (foto CB)
Het kernbestuur van het Kotweekend met Jonas Kint, Katrijn Six, Marie Penninck en Joerie Dewagenaere. (foto CB)

Dj’s, livemuziek en… stoverij met frietjes

Op vrijdag trapt het Kotweekend de 24e editie af met een gratis openluchtfuif. Dj’s Growzy, Bonnes Muziekcarrousel, Wai Kiki Music en de Rekkemse legendes Fred Attention, Fabry en Miss Abdel zorgen voor de perfecte soundtrack om de congé in te zetten. Op zaterdag weerklinkt livemuziek over het festivalterrein met de West-Vlaamse bands Millbrooks en KKKK, de Metallica-tributeband Magnetica en de Nederlandse coverband Daredevils. In de spiksplinternieuwe en exclusieve ravecave kunnen liefhebbers van harde beats terecht voor Stryke Yzer, CRLSQST, Hefner en Ciz. Onlinetickets voor zaterdag kosten 5 euro, aan de deur betaal je 7 euro.

Op zondag wordt na de aperitief ons bekendste nationale gerecht stoofvlees met frietjes geserveerd. Na het succes van de kindernamiddag vorig jaar wordt het festivalterrein deze keer omgetoverd tot een heus kinderdorp waar de allerkleinsten zich gratis kunnen uitleven. Kinderen baas dus op de nationale feestdag. (CB)

Dromen van meer

Zaterdag zal met de KKKK een echt Meense liveband van leer trekken. Een groepsnaam waarvan de betekenis niet onmiddellijk uit te leggen valt. “KKKK staat gewoonweg voor niets, behalve dan dat we één K meer wilden dan die paljassen van de KKK (de racistische Ku Klux Klan uit de VS, red.). We doen nogal graag eens averechts en zijn daar trouwens zeer sterk in”, lacht bassist Joram Daals (30). De band bestaat verder nog uit saxofonist Stefaan Poot (34), gitarist en zanger Alexander Casier (34), gitarist Alexander Traitos (25) en beatmaker Niels Wysieur (39). “We spelen niet echt met een drummer maar eerder met de samples van onze goeie vriend Niels”, legt zanger Alexander uit.

Als we naar de stijl van hun muziek vragen, kijken ze elkaar met vragende ogen aan. “Euhm… Dat weten we niet. Schrijf maar op: experimentele ambiante post electro noise rock. Of toch iets in die aard”, lacht Niels. “Je kan onze muziek wel vatten in ‘een digitaal experiment doorspekt met een vleugje elektrische gitaren’.” Een goed jaar geleden bracht een zot idee de band bij elkaar. Bijna iedereen was al de 30 gepasseerd maar dit belette hen niet om samen hun muzikale droom na te jagen. “Laatbloeiers werden we genoemd”, zegt gitarist Alexander. “Alleen een geschikte repetitieruimte vinden was toen ons grootste probleem. We konden gelukkig repeteren in de kelder van het voormalige restaurant El Greco, hier in de Barakken. Dat was eigendom van mijn ouders en uiterst geschikt om onze lawaaierige ideeën tentoon te spreiden. We mochten er ook onze instrumenten laten staan, er was een bar en koelkast aanwezig. Het waren toptijden voor ons, tot we door de buren werden weggejaagd wegens te luid”, schatert Alex Traitos.

KKKK bestaat uit Alexander Casier, Stefaan Poot, Niels Wysieur, Alexander Traitos en Joram Daals. (foto NVM)
KKKK bestaat uit Alexander Casier, Stefaan Poot, Niels Wysieur, Alexander Traitos en Joram Daals. (foto NVM)© Nicolas Verhaeghe

Het allereerste optreden van KKKK vond wel nog in de kelder van het gebouw plaats. “Het was inderdaad onze vuurdoop. We speelden dan een halfuurtje, allemaal eigen stuff. Eerlijk? Het viel eigenlijk meteen heel goed mee”, lacht Stefaan. “Ondertussen zijn we al even weg uit El Greco en repeteren we in Park Ter Walle.”

Stressen

Hun optreden op het hoofdpodium van Kotweekend zorgt toch voor wat okselvijvers en parelende zweetdruppels. “Het zal zeker stressen zijn”, zegt Alexander. “De meeste mensen in het publiek kennen we persoonlijk. Het is zaterdag trouwens nog maar ons derde optreden. Ook wij weten niet hoe het zal aflopen. (lacht) Maar we gaan ervoor. We hebben er zin in.”

Ondanks hun gebrek aan ervaring, hebben de mannen van KKKK grootse plannen. “We zouden later graag een echte, een deftige set in elkaar willen boksen. Zowel muzikaal als visueel dromen we van meer. Een lichtshow met beamers, een totaalpakket dus”, zegt Traitos nog. “En waarom geen eigen cd?”, pikt Stefaan in. “Zolang we de touwtjes zelf in handen houden, kunnen we alle kanten uit hé!” De KKKK’ers lijken alvast klaar om er zaterdagavond een lap op te geven. “Het is voor ons een thuismatch. We zijn dan ook heel fier om op dit podium te mogen staan”, besluit Joram.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.