Ontdek vandaag nog de rijke geschiedenis van OC De Brug

Deze dames verdiepen zich in de geschiedenis van OC De Brug.© GV
Deze dames verdiepen zich in de geschiedenis van OC De Brug.© GV
Redactie KW

Dit weekend worden op heel wat plaatsen activiteiten georganiseerd in het kader van Erfgoeddag. In Zwevegem stelt men de rijke geschiedenis van OC De Brug in het daglicht.

Weinig jongeren zullen weten dat het huidige OC De Brug in de Otegemstraat in Zwevegem vroeger nog een suikerfabriek was en later een weverij werd. De suikerfabriek kwam er in 1871, maar ging vrij snel failliet. In 1884 kwam er dan een weverij die later de naam ‘La Flandre’ kreeg.

De fabriek werd één van de grootste bedrijven in de regio. Zo werkten er in 1910 al 800 man terwijl er bij Bekaert maar 200 personeelsleden aan de slag waren. Door de economische crisis in de textielnijverheid moest La Flandre in 1973 de deuren sluiten. Tien jaar later kocht de gemeente de gebouwen aan en maakte er het huidige OC De Brug van waar naast jeugdhuis De Harp en de afdeling beeld van de kunstacademie nog heel wat verenigingen en sportclubs onderdak vinden.

Deze rijke geschiedenis en hoe het werk was in de textielfabriek zijn onderwerp van een coronaveilige tentoonstelling. Op een buitenparcours zijn heel wat afbeeldingen te zien en is er ook een fotoprojectie. Een begeleidende brochure verschaft meer uitleg.

Op de nabijgelegen Transfosite, waar ooit duizend mensen werkten, kan men de gloednieuwe luisterwandeling maken. De zes erfgoedverhalen zijn te beluisteren via de Erfgoed App of online via Youtube. De luisterwandeling behoort tot het vast aanbod op Transfo Zwevegem en blijft gratis toegankelijk.

De tentoonstelling aan OC De Brug is vanavond (zondag) ook nog te bezoeken tussen 19 en 22 uur.

(GVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier