Ontdek de Braziliaanse circusartiest Uili: Verliefd op Kortrijkse, debuut op Sinksen

Uili Bispo is een circusartiest: "In mijn shows heb je van begin tot einde een lach op je gezicht." © gf
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Kortrijkse tandartsassistente Steffie Naessens en de Braziliaanse circusartiest Uili Bispo liepen elkaar drie jaar geleden toevallig tegen het lijf. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Uili treedt nu voor de eerste keer op tijdens Sinksen19.

De 34-jarige Braziliaanse circusartiest Uili Bispo, voluit Uiliames Bispo de Almeida, is geboren in Bahia. Toen hij op zijn zesde voor het eerst jongleerballetjes in zijn handen kreeg, heeft hij ze nooit meer losgelaten. In 2004 richtte hij Company Circrisis mee op en nam hij deel aan verschillende circusfestivals en theaters in Europa en Zuid-Amerika.

“Ik volgde circusschool in Rio de Janeiro en kwam op mijn achttiende naar Europa om een opleiding te volgen in de circusschool in Turijn in Italië. Ik leerde daar de techniek van de acrobatische ladder en het acrobatische duo”, opent Uili ‘zeg maar Willy’ Bispo, die in 2010 afstudeerde. In 2011 besloot Uili zijn kennis uit te breiden. “Ik nam deel aan de cursus van specialisatie in acrobatische saldi aan de Rogelio Rivel-school in Barcelona en de recyclagecursus voor professionele circusartiesten’ aan de nationale school van Rio de Janeiro in Brazilië.”

Sindsdien reist Uili de hele wereld rond als straat- en podiumartiest. “Ik verlies nooit de motivatie om het publiek te verbazen en nieuwe plekken over de hele wereld te ontdekken”, zegt hij. “Ik ben gepassioneerd door reizen en mijn vreugde is mijn grootste drijfveer.” Uili trekt nu de wereld rond als professioneel circusartiest met zijn soloshow Tropical Summer.

Toevallige ontmoeting

Steffie Naessens (32) is opgegroeid in Bissegem en Heule en woont in Kortrijk. Ze werkt als assistente bij een plastische chirurg en tandarts in Gent. “Ik ga al heel lang naar de Sinksenfeesten. Het is toch een van de hoogtepunten van het jaar: een niet te missen evenement. Voor menig Kortrijkzaan is het de start van de zomer en vooral de start van het festivalseizoen”, vertelt Steffie, die drie jaar geleden Uili leerde kennen.

Steffie en Uili
Steffie en Uili© gf

“Dat was tijdens het Kokopellifestival in Gullegem. Uili was er met een Chileense vriend. Die avond trad er een bekende Chileense band op die ze graag wilden zien. We zijn bijna letterlijk per ongeluk op elkaar gebotst. We hadden oogcontact, lachten naar elkaar en zijn niet meer van elkaars zijde geweken”, glundert ze. “Ik ben nu vooral blij dat Uili er eindelijk eens kan bij zijn dit weekend. Hij kan er de sfeer opsnuiven en eindelijk meemaken waar ik het altijd over heb.”

“Voor mij is het een eer om hier te mogen optreden. Ik ken Kortrijk nog niet zo goed, dus is het een mooie kans om meer van de stad te zien en te leren kennen. Ik ben blij om eindelijk te zien en mee te maken waar Steffie zo enthousiast over is”, lacht Uili. “Zelf ben ik dus ook heel enthousiast om hier te mogen optreden.”