Ons Erfdeel krijgt nieuwe naam: de lage landen

Het culturele tijdschrift Ons Erfdeel zal vanaf volgend jaar de lage landen heten. De naam van de culturele stichting die het tijdschrift uitgeeft blijft onveranderd Ons Erfdeel.

De naamsverandering komt er nadat het tijdschrift 62 jaar lang onder dezelfde naam verscheen. Het is dus geen impulsieve naamsverandering, er is tijd over gegaan. Hoofdredacteur Luc Devoldere in de mededeling in het derde nummer van dit jaar, het voorlaatste onder de naam Ons Erfdeel, dat zopas verscheen: “Daar is lang over nagedacht. Je verandert niet zomaar van naam. Toch heeft voortschrijdend inzicht ons tot deze beslissing gebracht”, zegt hij.

De nieuwe naam ‘de lage landen’ is dezelfde als die van de Nederlandstalige website van de vzw Ons Erfdeel. De onafhankelijke culturele instelling die vanuit Rekkem, vlakbij de Franse grens, werkt, heeft sinds april van dit jaar naast die Nederlandstalige website ook nog een Franstalige (www.les-plats-pays.com) en een Engelstalige site (www. the-low-countries.com).

‘Te oubollig’

Luc Devoldere: “De naamgeving is helder, coherent en consistent. De Lage Landen zijn dat deltagebied aan de Noordzee. De term heeft geen negatieve of politieke connotaties. In alles wat we doen, ligt de focus op dit gebied, dat in de praktijk meestal samenvalt met het Nederlandse taalgebied, Vlaanderen en Nederland.”

De nieuwe naam is helder en onbeladen. Het is een vlag die de lading dekt

Volgens hoofdredacteur Luc Devoldere zorgde de naam Ons Erfdeel ook geregeld voor verwarring. “Gaat het om een erfgoedblad of heeft het met erfenissen te maken? Er kleven ook negatieve connotaties aan, en al zeker in Nederland. Ze gaan van ouderwets en oubollig tot weinig inclusief (‘Ons’) en zelfs ideologisch beladen. In de loop der jaren zijn die connotaties hardnekkig gebleken. Je kunt dat betreuren, maar het is niet anders. De naam werpt barrières op, zorgt voor misverstanden en soms onbehagen.”

Het moment

“We hebben nu de kans om te kiezen voor een heldere, onbeladen term. Voor een vlag die de lading dekt“, legt Luc Devoldere uit.

De naam van de instelling blijft onveranderd Ons Erfdeel vzw. “Ook de vertrouwde diepgang, nuancering en kwaliteit met respect voor de traditie blijven behouden”, besluit de hoofdredacteur.

Ons Erfdeel werd 62 jaar geleden opgericht door Jozef Deleu. Maar naast het tijdschrift is Ons Erfdeel ook een onafhankelijke Vlaams-Nederlandse culturele instelling die informeert en reflecteert over de culturele en maatschappelijke ontwikkelingen in de Lage Landen en voorziet van commentaar. Het tijdschrift bericht niet alleen over literatuur, maar net zo goed over beeldenden kunst, over film en theaterkunst. Heel breed dus, maar altijd met oog voor kwaliteit en met een kritische, onafhankelijke blik.

Info: www.de-lage-landen.com

Ons Erfdeel krijgt nieuwe naam: de lage landen

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.