Ondanks corona toch geslaagde kerstvakantie voor Ieperse musea

De beide Ieperse musea blikken tevreden terug op de bezoekersaantallen van de kerstvakantie. Het In Flanders Fields Museum ontving 3.803 bezoekers, het Yper Museum 1.043. Voor het Yper Museum waren dat er zelfs meer dan in de kerstvakantie van vorig jaar. “Dit zijn bemoedigende resultaten”, zegt schepen van Musea Dimitry Soenen.

Het In Flanders Fields Museum klokte af op 3.803 bezoekers in de kerstvakantie. (Foto TOGH)
Het In Flanders Fields Museum klokte af op 3.803 bezoekers in de kerstvakantie. (Foto TOGH)

De museabezoekers tijdens de kerstvakantie kwamen allemaal uit eigen land, maar slechts een beperkt aantal uit de eigen regio. Er waren heel wat bezoekers uit andere Vlaamse provincies en uit het Brusselse. “Wellicht waren een deel daarvan dagtoeristen, maar vermoedelijk ook een groot aantal verblijfstoeristen die logeerden in de Westhoek of aan de kust”, zegt Dimitry Soenen. “Met 3.803 bezoekers deed het In Flanders Fields Museum het bijna even goed als in de kerstvakantie van vorig jaar. Toen passeerden 4.268 bezoekers de IFFM-kassa. De absolute topdag van het IFFM was dinsdag 29 december met 593 bezoekers. Dat is nipt niet de maximale capaciteit voor één dag, want die ligt op 600 bezoekers. Het konden er zeker nog meer geweest zijn, want de onthaalmedewerkers hebben die dag bezoekers moeten weigeren die geen reservatie hadden.”

Het Yper Museum kende in de kerstvakantie een grote stijging ten opzichte van vorig jaar, met name van 617 naar 1.043 bezoekers. “Vermoedelijk heeft de zeer geslaagde actie rond de Ieperse draak Margriet hier een belangrijke rol in gespeeld. Meer dan 500 personen bezochten immers al de tentoonstelling rond de draak in Het Yper Museum”, vult schepen Soenen aan. Met 145 bezoekers was 29 december ook de topdag voor het Yper Museum.

Amper scholen en groepen

Over het volledige jaar 2020 kwam het totaal voor het In Flanders Fields Museum op 58.688. “Dat zijn er heel wat minder dan de 197.079 van 2019, maar vergelijken met vorig jaar gaat uiteraard niet op”, zegt schepen van Toerisme Diego Desmadryl. “Met uitzondering van de periode vóór de eerste lockdown (vanaf 14 maart, red. ), konden we bijna enkel nog bezoekers aantrekken uit eigen land en in individueel verband.”

Van de 58.688 bezoekers, kwamen er 8,26 % in schoolverband en 4,91 % met een volwassenengroep. De 86,83 % individuele bezoekers in 2020 ten opzichte van 54,60 % in 2019, tonen duidelijk het verschil aan. “Ongeveer twee derden van de bezoekers aan het IFFM komt normaalgezien uit het buitenland. In 2020 was dat vermoedelijk minder dan 10 %”, zegt schepen Desmadryl: “Rekening houdend met alle beperkingen, kunnen we eigenlijk stellen dat de resultaten van de Ieperse musea in 2020 heel behoorlijk zijn. Zelfs in coronatijden is het grote belang van de musea voor het toerisme in onze stad overduidelijk”.

Uit eigen land

Het Yper Museum klopte af op 9.449 bezoekers aan de permanente tentoonstelling in 2020. In 2019 waren dat er 21.474. “De achteruitgang bij het Yper Museum is iets minder groot dan bij het IFFM, maar het Yper Museum heeft gemiddeld een groter aantal bezoekers uit eigen land”, zegt Dimitry Soenen. “Dat heeft deze keer in het voordeel gespeeld.”

Voor de wederopbouwtentoonstelling van het Yper Museum ‘herSTELLINGEN’, open sinds begin juni en gratis te bezoeken in de Goliathzaal, werden ook al meer dan 5.000 bezoekers geregistreerd. “Ook de tentoonstelling ‘Feniks. Wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog’ van het In Flanders Fields Museum deed het goed”, gaat schepen Soenen verder. “Ongeveer 40 % van alle IFFM-bezoekers bezoeken ook de tentoonstelling Feniks.”

Jaarlijkse sluiting

Het In Flanders Fields Museum is sinds maandag 4 januari zoals elk jaar twee weken gesloten. Het Yper Museum is nog open tot 17 januari en sluit dan voor twee weken. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.