Ode aan Teletekst

Vandaag kan je voor de allerlaatste keer Teletekst raadplegen. Morgen trekt de VRT de stekker uit het aloude nieuwsmedium.

Ik beken. Ik ben een rabiaat Teletekstfanaat. Morgen trekt de VRT definitief de stekker uit het, toegegeven, eerder oubollige medium. Maar de herinneringen die de geblokte headlines bij mij en veel anderen oproepen, zijn niet te tellen.

Teletekst moet, naast de krant, het eerste nieuwsmedium geweest zijn dat ik ontdekt heb. Dat gebeurde ongeveer tegelijkertijd met mijn ontluikende liefde voor het edele voetbalspel. Al snel vond ik de weg naar de paginasectie 500, het toenmalige walhalla voor iedere voetballiefhebber. Eerst pagina 504 voor de uitslagen in de hoogste klasse en daarna mijn favoriet: 505. Het klassement. Een schier eindeloze lijst aan cijfertjes: gewonnen en verloren wedstrijden, doelpunten voor en tegen… Ik smulde er elke week opnieuw van.

Toen KSV Ingelmunster – dé ploeg uit mijn jonge jaren – de Belgische voetbalwereld bestormde, verschoof ook mijn focus op Teletekst. Naar de paginasectie 540: het voetbal van de lagere afdelingen. Elk jaar moest ik enkele pagina’s minder ver graven om de exploten van Ingelmunster te volgen. Goed nieuws, want dat betekende dat mijn clubje altijd maar hoger speelde. Enkel op mijn geliefkoosde pagina 505 heb ik ze nooit teruggevonden. Al scheelde het amper één doelpunt op het veld van Bergen, maar dat is een ander verhaal.

Teletekst is in deze jachtige tijden een verademing: heerlijke en statische traagheid, zonder al te veel poespas

Wie vandaag puberende kinderen in huis heeft, raad ik aan om hen nog snel even Teletekst te tonen. Morgen is het immers te laat. Je katapulteert hen zo terug naar de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. In tijden waarin de ene nieuwswebsite de andere met de snelheid van het licht voorbijsteekt, is Teletekst een verademing. Heerlijke en statische traagheid. De essentie van het nieuws. Zonder filmpjes, tweets, links of storende reclameboodschappen. En soms ook zonder snelle updates. Die kwamen pas de dag erop.

De komende weken en maanden zal ik mezelf er waarschijnlijk nog vaak op betrappen dat ik tevergeefs de txt-knop op mijn afstandsbediening indruk. Om dan ontgoocheld vast te stellen dat enkel pagina 888 – de ondertitels – nog beschikbaar zijn… Teletekst, je was een trouwe vriend…

>> Lees hier de mening van Radio 1-stem en Teletekstvriend Ward Bogaert.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.