Noordelijke Westhoek bundelt culturele krachten

Redactie KW

Alveringem, De Panne, Diksmuide, Houthulst, Koksijde, Lo-Reninge, Nieuwpoort en Veurne zitten samen in het project Achthoek. Volgend jaar neemt Nieuwpoort het voorzitterschap van Achthoek waar.

Het intergemeentelijk cultureel samenwerkingsverband heet niet langer 5 Art maar wel Achthoek en dat komt omdat er drie extra gemeenten deel van uitmaken namelijk Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge. “Achthoek wil door regionaal overleg, samenwerking en ondersteuning een lokale culturele meerwaarde creëren. We willen de drempel tot cultuur verlagen. Door regionaal samen te werken kunnen we lokaal zaken realiseren die we alleen niet kunnen”, vat voorzitter Nathalie Delva samen. “Achthoek zit achter projecten zoals de regionale erfgoedbank ‘Westhoek verbeeldt’ of ‘Artiest zoekt Feestneus’. Dat laatste is een initiatief waar regionale artiesten gratis komen spelen op straat- of buurtfeesten. Achthoek betaalt ook de uitbreiding van het cultuur-educatieve project aWAKe (artistieke educatie vanuit Westhoekacademie, red.) naar de rest van de regio en organiseert samen met VormingPlus betaalbare opleidingen rond thema’s zoals de Eerste Wereldoorlog. Tot slot zorgen we voor een betere afstemming van het culturele aanbod. Achthoek haalt zijn inkomsten vooral uit de gemeentelijke bijdragen namelijk 1,1 euro per inwoner en Vlaamse subsidies.”

Actieplan 2015

“We kijken of de nieuwe brochure ‘Uit met de familie’ kan uitgebreid worden naar de Zuidelijke Westhoek”, overloopt Delva een aantal acties. “We voeren het label Circuit X in dat staat voor verrassende voorstellingen van makers die nog niet zo bekend zijn. We zouden ook graag andere doelgroepen aanspreken door bijvoorbeeld een aanbod klassieke muziek aan te bieden. Het project ‘aWAKe’ krijgt navolging in Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge. Met de 15.000 euro die we daarvoor voorzien kunnen workshops georganiseerd worden. We denken ook aan een cursus stand-upcomedy met toonmomenten verspreid over de regio. We schrijven een cultureel erfgoedbeleidsplan met de bedoeling om een erfgoedconvenant te kunnen afsluiten met de Vlaamse overheid. We zullen de gratis bus op Open Monumentendag vervangen door een betalend dagarrangement. Vanaf volgend jaar vervoegen de bibliotheken van Houthulst, Lo-Reninge en Diksmuide de al bestaande samenwerking tussen die van Alveringem, De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne.”

(GUS – Foto GUS)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.