Nog steeds onduidelijkheid over toekomst Be-Part

Redactie KW

Blijft Be-Part in Waregem of verhuist het (deels) naar Kortrijk? Het lijkt erop dat er tegen 1 januari hierover geen duidelijkheid zal zijn.

Be-Part is een cultuurplatform voor hedendaagse kunst dat gevestigd is in Waregem. Het wordt beheerd door de provincie West-Vlaanderen. Bedoeling was dat Be-Part vanaf 1 januari 2018 door Waregem en Kortrijk samen wordt uitgebaat, maar tot nu toe is er nog geen akkoord.

Constructief

“Meer zelfs: het overleg tussen stad Waregem, stad Kortrijk en Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) is op een sisser uitgedraaid”, stelt Vlaams Parlementslid Cathy Coudyzer (N-VA) uit Knokke. “Ondertussen stellen we vast dat Waregem zelf wil blijven instaan voor Be-Part. Met de deadline van 1 januari 2018 in zicht (vanaf dan is de provincie niet langer bevoegd voor cultuur) is er op vandaag dus geen zicht op een oplossing voor Be-Part.”

Nog steeds onduidelijkheid over toekomst Be-Part

“Minister Gatz heeft nochtans een mooi voorstel op tafel gelegd waarbij een nieuwe organisatie zou ontstaan, met vertegenwoordigers van beide steden in de raad van bestuur. In Kortrijk zou Be-Part nauw betrokken worden bij kunstencentrum Buda en ZuidWest, terwijl in Waregem het accent gelegd kan worden op de educatieve werking voor kinderen en jongeren. We roepen het CD&V-bestuur van Waregem op om de stilstand in dit dossier te verbreken en constructief te zoeken naar een politiek akkoord.”

Plaats gemaakt

In Kortrijk gaan ze er alvast vanuit dat Be-Part minstens voor een deel naar hun grondgebied verhuist. Franky Devos, nu algemeen coördinator van de Vooruit in Gent en daarvoor directeur van Buda, stelde enkele weken geleden in Kortrijks Handelsblad nog dat er in Broelkaai 6 (het voormalige Broelmuseum), de Paardenstallen en de benedenverdieping van de Tacktoren ruimte gemaakt is voor de tentoonstellingen van hedendaagse kunst van Be-Part. (AXV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.