Nog geen blijvend aandenken voor Pieter Aspe in Brugge

Wijlen Pieter Aspe.© Davy Coghe
Wijlen Pieter Aspe.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het Brugs gemeenteraadslid Martine Bruggeman (N-VA) vraagt om een blijvend aandenken aan de overleden misdaadauteur Pieter Aspe.

Zij deed dit tijdens de Brugse gemeenteraadszitting maandagavond. “Na zijn dood werd Pieter Aspe bewierookt. Burgemeester Dirk De fauw noemde hem een ambassadeur voor Brugge, hij verdient postuum een eerbetoon: een beeld of een gedenkplaat op een plaats die voor hem blangrijk was, zoals de Vette Vispoort waar hij heeft gewoond. Of op een plaats waar hij vaak kwam : in de tuin van café Vlissinge ? Of in de Estaminet? Er kan in samenwerking met de Academie een beeldenwedstrijd gekoppeld worden aan dit eerbetoon”, aldus Martine Bruggeman.

Cultuurschepen Nico Blontrock wees op het rouwregister dat de stad opzette: “Pieter Aspe verdient een blijvende herinnering: misschien in de bib een jaarlijkse actie rond het spannende boek? Pierre Aspeslag was een goede vriend, ooit zei hij mij dat hij het liefst blijvend herinnerd zou willen worden door zijn boeken. Moeten we niet daarop inzetten?”

Martine Bruggeman nam daar geen genoegen mee: “Liever iets blijvends en tastbaars, zoals een gedenkplaat, want elke auteur wordt herinnerd dank zij zijn boeken.”

“Alle suggesties zijn welkom, maar voor een gedenkplaat op privaat domein moet er een akkoord zijn van de eigenaar”, besloot Nico Blontrock.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier