Nieuwe vissersreuzin Eugenietje Kadet voor het eerst naar buiten in Blankenberge

© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Eugenietje Kadet beleeft dit weekend haar eerste ontmoeting met het grote publiek. Folkloregroep De Korre ontwierp de nieuwe reuzin, die gebaseerd is op een historische figuur, om de Blankenbergse vissersfolklore te promoten.

“Eugenietje werd geboren halfweg de negentiende eeuw, en verdiende hier de kost als visdraagster: in een mand – een ‘benne’ – op haar rug droeg ze vis weg”, zegt voorzitter Jo Vandenbulcke.

Rijke cultuur

Zijn vissersfolkloregroep gebruikte de rustige tijd van de coronacrisis om creatief aan de slag te gaan. Met de nieuwe vissersreuzin als resultaat. “Ook trokken we nieuwe leden aan om onze vereniging samen met Eugenietje Kadet te kunnen vertegenwoordigen op allerlei evenementen. De Blankenbergse reuzencultuur wordt hierdoor weer wat rijker”, klinkt het.

De reuzin kwam tot stand met de steun van Kusterfgoed. De eerste ontmoeting met het grote publiek vond zaterdagavond plaats aan het bekende vissershuisje van Pé Majutte. Uitbater Peter Gadeyne nam immers het peterschap van de reuzin op. Vandaag maakt Eugenietje haar opwachting aan de Sint-Rochuskerk, waar de leden van De Korre ook een demonstratie vissersambachten geven.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier