Nieuwe streetart siert Ronde van Vlaanderenbrug

©Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
©Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
Redactie KW

Kunstorganisatie Treepack zorgde samen met de lokale creatievelingen MARiS, MC Bullet, Saar Vandenheede en Lisa Gold voor een nieuw kunstig uitzicht onder de Ronde van Vlaanderenbrug.

Stad Kortrijk gaat volop voor kunst in de publieke ruimte en investeert daarvoor 50.000 euro in verschillende streetartkunstwerken op Kortrijk Weide. Na de fietstunnel pakt de kunstorganisatie Treepack nu de Ronde van Vlaanderenbrug aan. Ze doen dit samen met lokaal kunsttalent.

“Stempel op kunstprojecten”

“Met dit project wordt lokaal talent opnieuw warm gemaakt om mee hun stempel te drukken op nieuwe creatieve kunstprojecten in de stad”, zegt schepen van Jeugd Bert Herreweyn. De expertise komt van de professionele streetartiest Larsen Bervoets , wiens zijn typerende stijl met geometrische lijnen al te zien is in de fietserstunnel aan het Nelson Mandelaplein, en Haziz van Treepack.

Treepack en onder meer de lokale creatievelingen MARiS, MC Bullet, Saar Vandenheede en Lisa Gold van Oops & Daizy gaven het landhoofd en de betonnen pilaren onder de brug een nieuw kunstig uitzicht. Het gaat om ruim 300 vierkante meter.

Urban Birdies

“We hebben gebrainstormd over een thema binnen het referentiekader”, legt Haziz uit. “Verschillende linken met die omgeving kwamen aan bod. We hebben het thema breed opengetrokken en rekening gehouden met ‘een groter plaatje’. Zo zijn er de pixels die verwijzen naar de Digital Arts-opleiding van Howest. Ook zie je verwijzingen naar fauna en flora, een link naar het aansluitende jonge ecologische stadspark. Je ziet enkele dieren op de brug, waaronder de ludieke Urban Birdies omringd door kleurrijke bladeren.”

“Daarna hebben we het kleurenpakket bepaald om diepte en uniformiteit te creëren. De kunstenaars zelf hadden een grote inbreng. Zo zijn de pilaren van de brug omgetoverd tot twee mixtapes, een soort cassettes, die zorgen voor dansende beats voor de Birdies. De cassettes verwijzen naar de buitenfeestjes die in betere tijden onder de brug werden georganiseerd .”

Positive Vibrations

Het nieuwste kunstwerk op Kortrijk Weide kreeg ook tijdens de plaatsing aandacht. “Door de muzikaal gevulde sfeer kregen wij en de artiesten vaak bezoek van buurtbewoners en passanten. Die kwamen een praatje maken en vroegen wat we aan het doen waren.”

Ondanks het wisselvallige weer en een langere uitvoeringstermijn vanwege de coronamaatregelen, was het hele traject een succes. Het project kreeg de titel ‘Positive Vibrations vol. 1’. In de toekomst mogen Treepack en de jonge regionale talenten werk maken van de ingang van het zwembad Lago Kortrijk. (Peter van Herzeele/foto KDS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier