Nieuwe restauratiefase voor de belforttoren van Ieper

© gf
© gf

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de nieuwe restauratiefase voor de belforttoren van Ieper. Dat meldt de minister donderdag. Het gaat om de restauratie van gevels en daken van de westervleugel en het westelijk deel van de Coomansvleugel. Voor die restauratie is een premie van 1,6 miljoen euro toegekend.

In 2020 is de totaalrestauratie van het Belfort en de Lakenhalle in Ieper gestart. Daartoe keurde de Vlaamse regering een meerjarensubsidie goed van vijf jaar. In totaal kan Ieper rekenen op een erfgoedpremie van 8,7 miljoen euro.

Dit jaar starten de restauratiewerken van gevels en daken van de westervleugel en het westelijk deel van de Coomansvleugel. De daken worden hersteld en geïsoleerd. Het gevelmetselwerk in natuursteen wordt hersteld, net als het buitenschrijnwerk. De restaurateurs proberen zo veel als mogelijk het oorspronkelijke materiaal maximaal te herstellen.

Opnieuw schitteren

“Dankzij een meerjarenovereenkomst van vijf jaar kunnen het belfort en de lakenhallen van Ieper op structurele steun van de Vlaamse Regering rekenen”, laat minister Diependaele weten. “Dankzij de totaalrestauratie zal dit unieke monument dat de wederopbouw van ons land na de Eerste Wereldoorlog symboliseert opnieuw schitteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier