Nieuwe expo Muze’um L in Rumbeke

Galerijhouder Maarten Callebert in de nieuwe expo in Muze'um L. © Stefaan Beel
Redactie KW

Nu de midzomerdag voorbij is, wordt in Muze’um L op de Zilverberg een nieuwe tentoonstelling opgebouwd. Tot 5 september is er werk te zien van Maria Blondeel. Zij maakte van afdrukken op lichtgevoelig blauwdrukpapier haar handelsmerk.

Maria Blondeel studeerde schilderkunst aan Sint-Lukas in Schaarbeek en aan de academie van Gent. Ze is opgeleid in computertechnologie, fotografie en geluid. Die elementen komen steeds vaker samen in haar werk Toch blijft ze vooreerst een professioneel fotograaf. In Gent richtte ze samen met geestesgenoten Experimental Intermedia op en in 10532 Atelierhuis kan de bezoeker haar atelier annex fotostudio bezoeken.

Daar maak je kennis met BLWDRKland, een poëtisch project dat ze maakte in deze coronaperiode.

Het is een ontdekkingstocht langs drie decennia in onbruik geraakte media die ze opnieuw belichaamt. Een van die technieken is de blauwdruk. Ze mixt blauwdrukprints met geluidskunst. Ze vermengt technologie, beeld, licht en geluid en performance tot een kunstwerk.

In Muze’um L zal Maria Blondeel een lijn noord-zuid oriënteren. Het kunstwerk wordt dus een stuk van een meridiaan. De lichtmeridiaan die door het museum loopt vormt de basis voor het hele project in en rond Muze’um L waarbij over de hele meridiaan 3°7’45” ten oosten van Greenwich kunstwerken worden geplaatst.

Schaduwen van gras

Met audiovisuele en visuele elementen creëert Maria Blondeel voor Muze’um L een nieuw verhaal met wat overblijft van de 100 meter lange lijn met fotogrammen van schaduwen van gras die ze vastlegde op lichtgevoelig blauwdrukpapier. Dat project dateert al van eind de jaren 90 en wordt nu verwerkt in het nieuwe kunstwerk op de Zilverberg.

BLWDRK-middag is de titel van haar project en dat verwijst naar de snede van 50 centimeter in het dak van het museum waardoor het zonlicht er precies op de middag verticaal door schijnt. Daarom heet deze meridiaan de lichtmeridiaan. (BC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier