https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Nieuwe Cactus Club opent eind mei 2022 op Brugs Kanaaleiland

Het schepencollege op de werf van de Cactus Club en kreeg uitleg van Patrick Keersebilck.© Davy Coghe
Het schepencollege op de werf van de Cactus Club en kreeg uitleg van Patrick Keersebilck.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Eind mei 2022 moet de bouw van de Cactus Club op het Kanaaleiland in Brugge af zijn. Cactus Muziekcentrum bouwt op die plek een concertclub, repetitielokalen en een clubcafé. De voorziene bouwkost van 5,8 miljoen euro is wel al ruim overschreden.

Het Brugs stadsbestuur bezocht dinsdag de werf en kreeg uitleg van Patrick Keersebilck, directeur van Cactus Muziekcentrum, over de stand van de werken. “We zitten met een onvoorziene meerkost: onze club moest op palen gebouwd worden, er was een extra hoogspanningscabine nodig en sinds corona zijn de materiaalkosten in de bouw met 20 procent duurder geworden”, zei de directeur. Bijgevolg wordt het aanvankelijk geraamde budget van 5,8 miljoen euro met vele tienduizenden euro’s overschreden.

Duurzaam

In deze duurzame en voor iedereen toegankelijke club – met podium voor andersvalide mensen – investeert Cactus Muziekcentrum via een lening zelf 3,6 miljoen euro. Vlaanderen geeft een subsidie van 1,2 miljoen euro, de Stad Brugge deed een kosteloze grondafstand en geeft een premie van 800.000 euro. De Provincie schenkt 200.000 euro.

“Onze nieuwe thuisbasis wordt veel meer dan louter een concertclub voor ruim 700 toeschouwers”, benadrukt Patrick Keersebilck. “We willen er ook een creatieve hub voor muzikanten van maken, met repetitielokalen en een café met groot terras. Wordt er niet gezegd dat veel originele ideeën op café worden geboren? Ons clubcafé moet een ontmoetingsruimte worden voor artiesten, onze vrijwilligers en de Bruggelingen. Een open huis.”

“Muzikanten zullen hier als artiest in residentie aan nieuwe projecten werken, vooraleer ze toeren. In ons concertcafé zullen er try-outs kunnen plaatsvinden. De bedoeling is om Brugge eindelijk op de kaart te plaatsen als stad voor hedendaagse pop en rock. We zijn aan een inhaalbeweging toe.”

Boerenjaar

Burgemeester Dirk De fauw wees erop dat het dossier van de Cactus Club al vijftien jaar aansleept: “Eind mei 2022 zal het eindelijk zover zijn en moet de bouw af zijn! Jammer dat mijn schoonbroer Ievan De Coster, die als architect het dossier opstartte, dit niet meer kan meemaken. Francis De Mey van Blaf architecten heeft zijn droom voortgezet. Maar 2022 wordt een boerenjaar, met deze nieuwe club en opnieuw een Cactusfestival in ‘t Minnewaterpark.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten