Nieuwe band ‘Yzer’ uit Nieuwkapelle brengt eerbetoon aan de natuur via moderne kleinkunst met rockinvloeden

De IJzervlakte is een muziekband rijker. Met Yzer brengt oprichter Robin Uzeel moderne kleinkunst met een stevig rockgehalte en diverse invloeden. De nummers zijn hoofdzakelijk in het West-Vlaams geschreven en bevatten teksten met een boodschap.

Yzer wil een nieuwe sound ontwikkelen in de Westhoek. We zien van links naar rechts Robin Uzeel, Mabyr Tir Nan Øg, Kim Lembrechts en Johan Pyfferoen. (Foto KLD)

Het gaat hard op de repetitiezolder van Yzer aan de anders zo rustige IJzerdijk in Nieuwkapelle. Boomkunstenaar Robin Uzeel combineerde zijn passie voor kunst met zijn passie voor muziek. Na jaren muzieklessen te hebben gevolgd, schreef hij tientallen nummers en vond hij de tijd rijp om ermee naar buiten te komen. Hij zocht en vond drie gelijkgezinden en samen besloten ze een band op te richten. Robin speelt basgitaar en neemt de zang voor zijn rekening, de andere bandleden zijn ervaren rotten Kim Lembrechts (gitaar, basgitaar, backing vocals), Johan Pyfferoen (toetsenist, gitaar, basgitaar, backing vocals) en Mabyr Tir Nan Øg (drums, basgitaar, gitaar, backing vocals en zoveel meer).

In het West-Vlaams

De band wil een eigen stijl creëren en schenkt in zijn nummers aandacht aan actuele en historisch plaatsgebonden onderwerpen. “Het West-Vlaams is de voertaal, maar het is de bedoeling onze beste nummers ook in het Engels te zingen. Via de sociale media willen we ook buiten de landsgrenzen wat bekendheid verwerven. Ik zou onze stijl moderne kleinkunst willen noemen met een stevig progrock/artrockgehalte en melodieuze melodieën, die in de hoofden blijven plakken. Muzikale duizendpoot Mabyr brengt ons ook Keltische invloeden. We willen vooral vernieuwend zijn”, vertelt Robin, die zich ietwat laat inspireren door de power van de IJslandse band Solstafir.

Vulligit is ergernis

De nummers van Yzer bevatten veelal songteksten met een boodschap. De IJzer, de natuur en de actualiteit zijn vaak voorkomende thema’s, ook de Eerste Wereldoorlog vormt een bijzondere inspiratiebron. “De Linn is ons allereerste nummer. Het gaat over het lijnenspel in het landschap, de lijnen die zich vormen op het strand wanneer het water zich terugtrekt, de houtlijnen van een boomstam. Die organische lijnen vind je ook terug in mijn kunstwerken. Deze opname is het fundament van de richting die we met de band willen uitgaan.”

De Eerste Wereld-oorlog vormt voor ons een bijzondere inspiratiebron

Ik woon langs de IJzer en het is soms niet te geloven wat sommige mensen tijdens hun leuke fietsrit met het gezinnetje allemaal in de gracht gooien. Om de tien meter kom je er zwerfvuil tegen. Ik erger me daar al heel mijn leven mateloos aan en heb daar het nummer Vulligit over gemaakt. In een ander nummer brengen we een boodschap voor alle bomen die zonder reden worden gekapt langs bermen en rivieren, en zo moeten plaatsmaken voor onze bouwwoede.”

Optredens

Het viertal wil na een reeks intense repetities heel binnenkort zijn neus aan het venster steken in de muziekwereld. “We hebben nog vier tot vijf maanden nodig om een avondvullend repertoire klaar te hebben. We mikken zeker op optredens en denken eraan ons in te schrijven voor de Nieuwe Lichting, een muziekwedstrijd van Studio Brussel waarbij men op zoek gaat naar nieuw muzikaal talent en jonge beloftevolle bands”, aldus Robin Uzeel. Meer info op hun Facebookpagina Yzer.

(KL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.