Nieuw comedyfestival opent de zomer in Roeselare

Jonathan Tanghe en Dimitri Vierstraete bundelen de krachten voor de eerste editie van het vierdaagse comedyfestival. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Jonathan Tanghe en Dimitri Vierstraete bundelen de krachten voor de eerste editie van het vierdaagse comedyfestival. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De organisatoren van Comedy Oostende en Vanrsl Comedy slaan de handen in elkaar voor het eerste vierdaagse KW Amuza Comedy Festival. Van 1 tot 4 juli staan er elke dag twee acts op het programma, van improvisatie tot stand-up comedy. Ze verwelkomen ronkende namen zoals Henk Rijckaert, Thomas Smith en Soe Nsuki. “We willen van ons comedyfestival een vaste afspraak bij het begin van de zomer maken”, horen we van Dimitri Vierstraete en Jonathan Tanghe.

Jonathan Tanghe is sinds 2019 bezig met comedy en begon in januari 2020 met de organisatie van comedy-avonden. Dimitri Vierstraete startte twee jaar geleden met Comedy Oostende, nadat een bekend comedycafé in Oostende de deuren sloot. “Ik wou dat gat vullen en zette zo verschillende comedy-initiatieven op poten. Zelf houd ik mij ook wat bezig met improvisatietheater”, aldus Dimitri. Al is hun werking sinds maart 2020 om welbekende redenen eerder beperkt. “In de zomer hebben we gelukkig wel enkele initiatieven kunnen nemen en ook nu beginnen we er voorzichtig aan. Het is bij het begin van de eerste lockdown dat we elkaar leren kennen hebben. Ik gaf online een workshop rond improvisatie en Jonathan was een van de deelnemers. We raakten aan de praat en al snel bleek dat we met hetzelfde bezig waren, maar dan in verschillende steden.”

Goesting is groot

“In West-Vlaanderen is er op vlak van comedy niet echt een groot aanbod, tenzij dan in de grote culturele centra, maar er is zoveel meer te ontdekken. Zo groeide het idee om de handen in elkaar te slaan en samen een comedyfestival te organiseren”, pikt Jonathan in. “De goesting is groot bij zowel organisatoren, comedians als bij het publiek. We hebben lang genoeg stilgelegen. Tijd om opnieuw positief vooruit te kijken, ook al zijn er nog heel wat vraagtekens. Pas heel recent hebben we voor onszelf het licht op groen gezet om verder te gaan met de organisatie en partners te benaderen, ook over de invulling van de zaal is nog niet alles duidelijk. We hebben een bestcase- en een worstcasescenario en werken zo verder. We hopen gewoon zoveel als mogelijk mensen te mogen ontvangen in veilige omstandigheden.”

De eerste editie van het KW Amuza Comedy Festival vindt van donderdag 1 tot zondag 4 juli in zaal OCAR in Rumbeke plaats. “Qua locatie waren er verschillende pistes, ook in de regio Oostende, maar daar bleken de zalen te groot of te duur. Uiteindelijk kwamen we bij OCAR terecht, een zaal die ik goed ken door verschillende organisaties uit het verleden. Bovendien is al het technische materiaal hier al aanwezig, wat mooi meegenomen is.”

Vaste afspraak

“Het is de ideale plaats om te starten”, stelt Dimitri. “We willen een vaste afspraak worden bij het begin van de zomervakantie en geleidelijk aan groeien. Als het een succes wordt, dan sluiten we een grotere locatie op termijn niet uit. Maar laat ons er hier eerst maar een succes van maken.”

“Het aanbod aan comedy in onze provincie is erg beperkt, daar willen we iets aan doen”

Het concept van het vierdaagse festival is heel simpel: elke dag staan er twee acts op het programma, behalve op zondag, dan is er een act voor de kinderen in de voormiddag. “In de vooravond staat er een kleinere act op de line-up, gevolgd door een hoofdact. Je kan voor elke act een apart ticket kopen of een duoticket voor beide. Wie dat wil, kan zelfs een combiticket voor vier dagen aanschaffen. Comedy is veel meer dan enkel stand-up, de bekendste soort van comedy, en dat willen we bewijzen met onze affiche. We hebben een gevarieerd programma samengesteld, van improvisatie tot stand-up, en willen ook kansen bieden aan jong aanstormend talent. Er is zelfs burlesque comedy. Het is een van de eerste keren sinds lang dat de comedians opnieuw kunnen optreden. Ze hebben uitgebreid de tijd gehad, we mogen dus heel wat nieuw materiaal verwachten.”

Meer initiatieven

“Het is de eerste keer dat we samenwerken, maar zeker niet de laatste keer. De bedoeling is om in de loop van het jaar enkele kleinschaligere initiatieven op poten te zetten, over heel de provincie”, horen we nog van Jonathan.

De zaal wordt opgedeeld in verschillende bubbels, er wordt gevraagd om bij het kopen van de tickets meteen voor heel de bubbel te kijken. Op die manier kunnen ze voor elk optreden de zaal passend indelen. Er wordt rekening gehouden met de afstandsregels, de nodige catering wordt voorzien.

Op de affiche staan namen zoals Henk Rijckaert, Thomas Smith, Jade Mintjens, Pieter Verelst, enz.

Tickets kunnen gekocht worden via www.amuzacomedy.eu . Daar vind je ook het volledige programma.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.