Nieuw seizoen Topdokters volgt Oostendenaar Réginald Moreels

Topchirurg Réginald Morreels is de bekendste Topdokter uit dit nieuwe seizoen. (Foto Vier)
Redactie KW

In het nieuwe seizoen van Topdokters op Vier krijgen we een inkijk in het leven en werk van de bekende humanitair chirurg Réginald Moreels, die in Oostende woont.

Vanaf maandag 27 januari laten acht dokters uit verschillende disciplines opnieuw in hun hoofd en hart kijken in een gloednieuw, zevende seizoen van de succesvolle humaninterestreeks. Allemaal hebben ze een missie waarvoor ze dagelijks hun eigen grenzen verleggen, ook letterlijk. Want dit keer volgt de reeks de dokters zowel tijdens hun werk in België als ver over de landsgrenzen heen: van complexe schisisoperaties in Iran en chirurgie in het door ebola geteisterde Oost-Congo tot gevaarlijke militaire missies in conflictgebieden. Deze dokters maken elke dag opnieuw het verschil, in binnen- en buitenland.

Eén van hen is de bekende dokter Réginald Moreels, een humanitair chirurg in hart en nieren. Hij richtte mee ‘Artsen Zonder Grenzen’ in België op en heeft jaren in oorlogsgebieden gewerkt. Zo opereerde hij onder meer in Irak, Rwanda, Syrië, Angola, Somalië, Cambodja en Koerdistan. Eind jaren ’90 was Dr. Moreels Minister voor Ontwikkelingssamenwerking. De voorbije vier jaar opereert hij vooral in Oost-Congo, een regio die al tientallen jaren geteisterd wordt door geweld. Sinds vorig jaar heerst er ook een ebola-epidemie. Dr. Moreels is de enige chirurg in een gebied van meer dan 1 miljoen inwoners, waar ze hem respectvol ‘le vieux’ noemen. Zijn levensdroom is om daar een chirurgische eenheid te bouwen, een project waar hij ook zelf fondsen voor verzamelt.

Naast Afrika heeft Moreels ook een grote band met Oostende. Hij raakte hier verzeild eind jaren zeventig, zo vertelde hij een tijd geleden aan Krant van West-Vlaanderen. “Ik volgde een specialisatie chirurgie in Rijsel. Ik kreeg een telefoontje dat er een plek vrijkwam in Oostende. Op een korte periode in Gent en vier jaar Afrika na, ben ik hier nooit meer weggeweest. Gent is de stad van de strop, Oostende van de reddingsboei.”

Ook zijn zoon, Dimitri Moreels, woont in Oostende. Ook hij wisselt een verblijf aan de kust af met Oost-Congo. Daar is hij actief als ondernemer. Met zijn bedrijf COPAK koopt en verkoopt hij onder meer de koffie- en cacao-oogst van 10.000 boerenfamilies.” Toch heeft Dimitri naar eigen zeggen ook aandacht voor het menselijke aspect en is hij zich ook bewust van zijn morele plicht.

Het nieuwe seizoen van Topdokters is vanaf 27 januari elke maandag te zien om 20.35 uur op Vier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.