Nieuw cultureel seizoen van Schouwburg Kortrijk haalt inspiratie uit 1920

Jan Ovaere, Alexander Ververken, Kenneth Masselis, Axel Ronse, Bert Fieux, Dries Van Robaeys, Giovanny Saelens. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Schouwburg Kortrijk opent deze zomer en in het najaar opnieuw de deuren. Verrassend genoeg is de inspiratie daarvoor nauw verbonden met het verleden. In november 2020 bestaat de Schouwburg namelijk 100 jaar.

De Stadsschouwburg Kortrijk opende de deuren op november1920. Het was niet alleen een plaats voor toneel, muziek en ballet, het was ook een feest- en danszaal of tentoonstellingsruimte. “Met een ingenieus liftsysteem kon het hellend vlak van de parterre horizontaal gebracht worden tot de hoogte van het podium. Met alle vaste zitjes weg te doen creëerde men een grote ruimte. We gaan dit deze zomer ook doen“, aldus directeur Alexander Ververken. “Zoals vroeger. Zo kunnen we jullie flexibel, veilig en comfortabel laten plaatsnemen in bubbels. Op de parterre kunnen we op die manier 150 man zetten en boven zo’n 100. Aan tafeltjes, met een lampje op, elk zijn eigen bubbel. De bedoeling is beleving creëren.”

“We testen nieuwe vormen van cultuur uit”

Zo krijg je volgens directeur Ververken en woordvoerder Dries Van Robaeys geen leeg gevoel in de zaal.”Op die manier zijn we ook creatief met de coronaregels.”

https://www.youtube.com/watch?v=h_BVGhR8dis

De zaal biedt mogelijkheden om nieuwe vormen van cultuur te testen. “Zo kan je een artiest in het midden van de zaal zetten voor zijn of haar optreden. Voor hen wordt dat ook een beleving. We hebben ervoor gekozen om uniek te zijn.” Schouwburg Kortrijk praat niet meer over het seizoen, wel over maand per maand. “We spelen in op de eventuele verandering van de coronamaatregelen en de mogelijkheden en houden rekening met het aanbod. De ticketverkoop start telkens kort na de aankondiging van de voorstellingen.” Er komt ook een zomeraanbod met een kinderfestival, een culturele wandeling en een bouwwerfsite voor de familie.”

De eerste voorstelling van het seizoen is eind augustus gepland met het NTG. Schouwburg Kortrijk is sinds midden maart dicht door de coronacrisis. “Er zijn 218 voorstellingen weggevallen. Onze voorbereiding voor de viering van ‘100 jaar Schouwburg in november 2020’, kwam in het gedrang. Nu spelen we kort op de bal. We zijn er klaar voor.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten