Niels Pierpont van Riba: “Onhaalbare maatregelen zodat ze geen premie hoeven te betalen”

Niels Pierpont van Club Riba op de Ieperse Vismarkt. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

Het Ieperse danscafé Riba opent vanavond wel nog de deuren zoals de vorige weken, maar wat er daarna zal gebeuren als de nieuwe coronamaatregelen in voege treden vanaf zaterdag, weet uitbater Niels Pierpont nog niet: “Volgens mij willen ze dat de clubs en de danscafés sluiten, maar willen ze geen premies uitbetalen.” Nog in Ieper besliste jeugdhuis Vort’n Vis om een festival dat gepland was op 20 november uit te stellen.

Donderdagavond moest Niels Pierpont van het danscafé Riba op de Ieperse Vismarkt de maatregelen die woensdag werden aangekondigd nog laten bezinken. “Op den duur weet ik het ook niet meer”, zegt Niels moedeloos. “Ze zijn het voor iedereen zodanig moeilijk aan het maken dat het onmogelijk wordt om nog open te blijven. Volgens mij willen ze dat de clubs en de danscafés sluiten, maar willen ze geen premies uitbetalen. Met andere woorden: ze leggen maatregelen op die totaal niet haalbaar zijn, zodat clubuitbaters wel moeten sluiten, maar omdat het niet verplicht is om te sluiten hoeven ze geen premies uit te betalen. Ze hebben altijd gezegd dat die sneltesten niet goed genoeg zijn en de resultaten niet betrouwbaar zijn, en nu zijn ze plots wel goed.”

Pas vanaf middernacht

Niels is nog van plan om vrijdagavond te openen zoals hij dat de afgelopen weekend heeft gedaan. De nieuwe maatregelen gaan immers pas in vanaf middernacht. “Ik weet nog niet wat ik zal doen vanaf zaterdag”, zucht Niels, die pas in mei de deuren van zijn nieuwe danscafé in de Ieperse uitgaansbuurt voor het eerst opende. “Mensen moeten weer een mondmasker dragen op de dansvloer, maar als ze daar staan met een drankje dan is het mondmasker sowieso heel de tijd uit. Dat gaat sowieso niet. Ik zie het niet goed komen. Dat zijn allemaal van de regels die je in de praktijk niet kan toepassen. Sowieso zullen wij wel openen dit weekend, maar hoe het allemaal zal verlopen is nog een groot vraagteken.”

Festival Vort’n Vis

Nog in Ieper ging er normaal een festivalletje plaatsvinden met tien hardcore- en metalbands in de Vort’n Vis op zaterdag 20 november, maar dat wordt met pijn in het hart uitgesteld. “We brengen niet graag slecht nieuws maar dit kan helaas niet anders. We voelen ons zeer oncomfortabel bij het organiseren van een event van deze schaal. Enkele van onze vrijwilligers en familieleden testten de afgelopen dagen positief en we vinden het dan ook onverantwoord om deze show te organiseren. De nieuwe maatregelen maken dit event ook een pak minder gezellig en we gaan graag voor een full experience. We hopen op jullie begrip. De tickets blijven geldig voor de nieuwe datum en we hopen dan ook om jullie dan te zien. Blijf veilig en zorg voor elkaar!”, klinkt het op Facebook. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.