Niels Destadsbader pakt uit met cd na zomer vol optredens: “Ik was al mijn teksten weer vergeten”

Niels Destadsbader is blij dat hij weer op het podium staat. “Maar je voelt aan alles dat iedereen zich nu kwetsbaarder voelt.” (foto Gwenny Eeckels)
Bert Vanden Berghe

Sinds zijn concerten afgelopen zomer in de Ghelamco Arena is er weer geen houden aan hitmachine Niels Destadsbader. Met ‘Sterker’, een nieuw album en gelijknamige single die vandaag verschijnen, en straks de Sportpaleisconcerten wacht hem ook een stevig najaar. “Als we nummers schrijven, denken we aan het Sportpaleis.”

Terwijl de cultuursector nog volop aan het rechtkrabbelen is, heeft Niels er al een aantal pittige maanden op zitten. Met dank aan een rits concerten, van de Ghelamco Arena tot het podium van Tien Om Te Zien, maar ook aan zijn Zomerhit met Regi. En ook de komende periode belooft aardig druk te worden, want het podiumbeest uit Deerlijk maakt zich klaar om straks na twee jaar weer het podium van het Sportpaleis onveilig te maken, en als het kan ook nog eens verrassen in een nieuw seizoen van De Slimste Mens. En alsof dat nog niet genoeg is, brengt hij vanaf vandaag ook een gloednieuw album uit. Terug van eigenlijk nooit weggeweest heet zoiets.

“Maar het was toch wennen”, geeft hij grif toe. “Als je die mensen weer elkaar ziet vastpakken of op elkaars schouders zitten, dan denk je eerst: ow shit, hoe raar is dit? Speciaal eigenlijk dat je nu zo redeneert. Maar je voelt langzaam maar zeker dat de wereld weer wat open gaat. De honger is ongelooflijk groot tijdens de optredens. Zelfs iemand die geen fan is, is gewoon content om erbij te zijn, om samen een pint te kunnen drinken en te genieten van de sfeer. Voor ons is het ook zo op het podium. Als er al eens iets misloopt, is het overheersende gevoel dat we content zijn er weer te staan. Je voelt heel hard dat iedereen voor, op en naast het podium zich een pak kwetsbaarder voelt en ook misschien iets minder hard is voor elkaar.”

Morele opkikker

“Maar ik zweer u, toen we repeteerden voor die Ghelamco-reeks was ik werkelijk elke tekst vergeten. Ik begon aan Skwon meiske en na de eerste strofe was ik alles kwijt. Weet ge, door ze vaak te spelen worden ze een soort automatisme, maar als alles stil ligt… Het is ook niet dat ik in mijn keuken mijn eigen nummers zit mee te zingen. De rest van de groep had er ook last van. Zij hun akkoorden vergeten, ik mijn tekst. Stonden we daar schoon. (lacht) Maar het zette ons ook meteen op scherp en die optredens waren echt een morele opkikker. Je hebt ook het gevoel dat je de mensen weer voor je moet winnen.”

Zieltjes winnen doet Niels nu ook met zijn vierde album: Sterker. Het gelijknamige nummer op het album heeft voor Niels een speciale betekenis en verschijnt dan ook als eerste single. Hij schreef het voor zijn goede vriendin Caroline Dewaele uit Deerlijk, die vorig jaar op 47-jarige leeftijd overleed. “Ik schreef het toen ze nog leefde, om te tonen dat ik haar graag zag en naar haar opkeek. Ze heeft het nog gehoord, dat was een super emotioneel moment. Haar man was erbij. Ik heb haar nog een knuffel gegeven, gezegd dat ik haar graag zag. Toen ik in mijn auto stapte naar huis, belde haar man vijf minuten later om te zeggen dat ze gestorven was. (stil) Ze heeft gewacht op dat nummer, dat ben ik zeker. Het nummer werd ook gespeeld op haar begrafenis en het heeft een heel speciale betekenis voor onze vriendenkring.”

Opvallend: op het album brengt hij ook een speelse ode aan zijn schoonzus. “Het grappige is dat ze tot deze week nog van niets wist. Ik heb een hele goeie band met haar en mijn broer, en het is een nummer geworden dat de mensen een glimlach zal bezorgen, dat ben ik zeker. Ik ben ook heel blij met Ik kan niet zonder jou, een ballad waarvan ik zeker weet dat iedereen dat mee zingt in het Sportpaleis.”

Hoogtepunt van het jaar

Op het album staan ook veel meer dansnummers. “Er zit wat meer up tempo in, ja. Als we nummers schrijven, denken we al vaker aan het Sportpaleis. Dan zie ik tijdens het schrijven al voor mij wat we waar kunnen doen in de zaal.” Eind november mag hij het al uittesten, want dan staat hij er weer op het podium.

“Maten hebben gewed hoe snel ik uit ‘De Slimste Mens’ lig straks”

“De lat lag al hoog en het brengt nu veel uitdagingen met zich mee. Je wil iets anders brengen, technisch en inhoudelijk. Maar ik heb toch iets gevonden waarmee ik het publiek kan verbazen, denk ik. Ik ben er eigenlijk vrij zeker van. Ik kijk daar weer heel hard naar uit, voor mij is dat steevast het hoogtepunt van het jaar. En onderweg doe ik ook nog De Slimste Mens. Sinds vorige week schrijf ik af en toe wat dingen neer als het journaal op staat. De maten op café hebben al een weddenschap afgesloten: niet hoe lang ik erin blijf, maar hoe rap ik eruit vlieg. (lacht) Ik heb twee ambities. Ik wil minstens één aflevering waar ze mij als slimste mens uitroepen. Dan ga ik dat gebruiken als mijn ringtone, denk ik. (knipoogt) En twee: verder raken dan Mickey. (Miguel Wiels sneuvelde na twee afleveringen, red.) Ik ken weinig mensen die zo intelligent zijn als hij, maar nadat hij een verband niet zag tijdens zijn deelname, klapte hij dicht. Ik zat toen in de studio en zag het gebeuren. En ja, als ik verder geraak, zal hij het mogen horen. Da’s voor het leven, vrees ik.” (lacht)

Als we tot slot vragen aan Niels hoe gelukkig hij is op een schaal van 1 tot 10, moet hij niet lang nadenken. “Een goeie acht. Er is altijd ruimte voor verbetering. Ik denk dat er nog dingen in mijn leven gaan komen die mij nog gelukkiger gaan maken. Op professioneel vlak staan er nog zoveel toffe zaken in het vooruitzicht. Ik hoop dat er ooit een moment komt dat ik papa word. Wie weet ga ik in een zotte bui trouwen. Dan gaat dat weer naar 4 op 10. (lacht) Nee, acht is al superveel. Daar ben ik al heel blij mee en ik hoop dat het nog lang zo mag blijven.”

‘Sterker’, vanaf vandaag in de winkels en ook te horen via iTunes en Spotify. De shows in het Sportpaleis staan gepland op 26, 27 en 28 november. Info: www.teleticketservice.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier