Nicholas Cottrell kijkt ernaar uit om weer volop met muziek bezig te zijn

In een industriële loods langs de Oudenburgsesteenweg creëerde Nicholas een muziekstudio en repetitieruimte.© GLO
In een industriële loods langs de Oudenburgsesteenweg creëerde Nicholas een muziekstudio en repetitieruimte.© GLO
Gillian Lowyck

Nicholas Cottrell wist al lang dat hij in de muzieksector wilde werken. Hij vertrok na school meteen mee op tour, als backliner en later ook als chauffeur van de tourbus. Tot corona, uiteraard. Vandaag is hij buschauffeur bij De Lijn. Toch zit hij op muzikaal vlak niet stil; hij is bezig met de uitbouw van een eigen muziekstudio in Oostende.

Oostendenaar Nicholas Cottrell (33) weet al sinds zijn 16 jaar dat hij aan de slag wilde in de muziekwereld. “Ik volgde podiumtechnieken en ging daarna naar PXL in Hasselt. Ik studeerde er eerst studiotechnieken, tot ik een sessie deed met Reinhard Vanbergen van Das Pop. Na die sessie vroeg hij me of ik backliner wilde worden. Ik wist eigenlijk niet wat dat was (lacht) , maar sindsdien heb ik nog nooit iets anders gedaan.”

Millionaire en Ertebrekers

Een backliner is niet echt bekend bij het grote publiek, maar wel onmisbaar: hij zorgt er namelijk voor dat alle instrumenten klaar staan op het podium en dat alles in orde is. “Dat doe ik ondertussen al een jaar of tien”, gaat Nicholas verder. “In die tijd haalde ik ook mijn busrijbewijs en sinds een jaar reed ik ook met de tourbus.” Nicholas was backliner voor onder meer Millionaire en Ertebrekers.

Toen de coronacrisis in maart van vorig jaar losbarstte, was Nicholas op tour in Servië. “Ik herinner me nog dat er wel wat chaos was. Op dat moment was er veel nog onduidelijk, was men het precies ook nog wat aan het ontkennen … Op weg naar huis besefte ik: het is nu echt gedaan. Terug in België was er dan de eerste lockdown.”

Momenteel werk ik als buschauffeur bij De Lijn, maar ik rij nog altijd liever met een tourbus

“In april heb ik meteen gesolliciteerd bij De Lijn”, gaat hij verder. “Ik zag de bui al hangen en wist dat dit veel langer ging duren dan de drie weken waarover men in het begin sprak. In september ben ik gestart als buschauffeur bij De Lijn en dat doe ik vandaag nog altijd. Maar als ik mag kiezen, rij ik nog altijd liever met een tourbus hoor”, lacht Nicholas.

Sinds maart ligt alles stil voor hem. “Ik heb één keer muziek kunnen spelen deze zomer, op Lijfstroom. Sinds augustus heb ik zelf niet meer gespeeld. Het kan ook gewoon niet, want mijn drumstel staat boven café Manuscript.” Ook voor Nicholas begint het erg zwaar te wegen. “Ik heb het er moeilijk mee. Ik dacht in het begin dat ik het minder zwaar zou hebben, maar hoe langer het duurt, hoe meer ik naar alles verlang. Uitgaan, op tour gaan, Europa zien, …”

Muziekstudio

Toch zit hij niet stil. In een industriële loods langs de Oudenburgsesteenweg richtte Nicholas Have Donut op: een muziekstudio en repetitiekot. Heel wat Oostendse bands zullen gebruik kunnen maken van deze ruimtes. “Normaal gezien is alles binnen twee weken klaar, maar wanneer we effectief van start kunnen gaan, is afhankelijk van de coronamaatregelen. Met een heleboel mensen dicht op elkaar in zo’n kot? Ik vermoed dat dit pas in 2022 zal mogelijk zijn.”

“Ik heb een tijdje muziek gespeeld als dj maar ben daar nu weer mee gestopt, want je kan er toch niet mee naar buiten komen. Verder ben ik bezig met het bouwen van mijn eigen synthesizer. En voor de rest? Wachten. Ik kijk ernaar uit om weer te kunnen repeteren, zonder bang te moeten zijn voor de gevolgen. Dat het allemaal maar gauw gedaan is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier