Nicholas Arnst brengt goocheldoos én nieuwe show: “Belangrijk dat ik er zélf in geloof”

Nicholas zou in première gaan tijdens de eerste lockdown en besloot dan maar een compleet nieuwe show te maken. (foto Christophe De Muynck)
Redactie KW

Een week voor de eerste lockdown zou goochelaar Nicholas Arnst in première gaan met zijn tweede show. Toch bleef hij niet bij de pakken zitten. Hij maakte een compleet nieuwe zaalshow ‘In alle eerlijkheid’, waarmee hij in 2021 wil touren. Wie zolang niet kan wachten, kan zelf aan de slag met de Magic Kit die hij ontwikkelde.

Zes jaar geleden kroop een jonge, ambitieuze goochelaar met roots in Brugge op het podium van de talentenjacht Belgium’s Got Talent op VTM. Hij haalde de finale uiteindelijk niet, maar VTM bood hem een programma aan, er kwam een boek en hij werkte een avondvullende show uit die zo goed als overal uitverkocht was. Nicholas had op eigen houtje het stof geblazen van een tijdloze podiumkunst. Met succes.

Begin maart zou hij uitpakken met de opvolger: Decipiatur. Alleen werd al heel snel duidelijk dat optreden geen optie meer was. Zeker omdat je als goochelaar toch heel vaak een nauw contact hebt met je publiek. Nicholas besloot evenwel niet bij de pakken te blijven zitten, hij schreef een compleet nieuwe zaalshow en stelde ook een goocheldoos samen, waarmee hij ongetwijfeld een nieuwe generatie inspireert.

Ik zou denken dat iemand als jij makkelijk een lockdown doorkomt, omdat het denkwerk toch vaak gebeurt tussen vier muren.

“Als iemand mij een jaar geleden het idee had geopperd van een lockdown, dan zou ik ook gedacht hebben dat ik wel de aangewezen persoon was om dat vlotjes door te komen. Maar ik heb gemerkt dat veel creativiteit naar boven komt door dingen mee te maken, door mensen te ontmoeten. Het is niet altijd even makkelijk geweest. Je moet die energie en inspiratie blijven vinden. Ik ben iemand die altijd goochelt, of dat nu op straat of op het podium is.”

Had je het gevoel dat de muren op je afkwamen?

“Ik heb geprobeerd om zo positief mogelijk te zijn. Door een nieuwe show te maken, kon ik mezelf afleiden. Maar ik heb nu vooral heel veel zin om al die dingen effectief te gaan uittesten. Ik heb een paar keer een klein optreden kunnen doen sinds de eerste lockdown, maar dat valt niet te vergelijken met een avondvullende show. Het deed vooral deugd om die liefde voor goochelen te kunnen delen met anderen.”

Contact met je publiek is essentieel als goochelaar.

“Letterlijk. Maar de omstandigheden hebben wel een paar leuke, creatieve ideeën opgeleverd. Als er nu iets in jouw broekzak zou verschijnen, zou dat sterker zijn dan een jaar geleden. Want ik mag je niet aanraken. Eén van de principes of geheimen is gebaseerd op aanrakingen. Nu vraagt dat een heel andere dynamiek.”

Waar komt die compleet nieuwe show vandaan? Kon je de vorige niet wat finetunen?

“Ik probeer een show te maken rond hetgeen waarmee ik bezig ben. Er waren een aantal zaken waarvoor ik oorspronkelijk geen tijd had om ze uit te werken. Nu had ik dat wel. Voor ik het wist, had ik een heel ander concept.”

“Ik ben altijd een vreemde vogel geweest, ja”

Je eerste show volgde na je passage op VTM. Een tweede voorstelling is steevast die van de bevestiging. Zorgt dat voor extra stress?

“Het is belangrijk dat ik er zelf in geloof. Ik geloof in het potentieel, maar het blijft spannend omdat het een live gebeuren is. Mijn eerste show was ook de eerste, echte keer op een podium. Daarvoor had ik wel veel kleine optredens of goochelde ik wat op straat. Een tournee is heel spannend. Ik heb pas stress als het dichterbij komt, nu is vooral de goesting groot. Ik hoop dat het snel weer lukt, maar vooral dat deze hele situatie voor iedereen zo snel mogelijk opgelost geraakt.”

Je nieuwe show heet ‘In alle eerlijkheid’. Spreek je jezelf niet tegen?

“Ik wil zien hoe ver ik kan gaan in mijn eerlijkheid en hoe ik dan toch nog mensen beet kan nemen. Een truc uitleggen en de mensen toch nog beet nemen met diezelfde truc, is heel fascinerend. Ondanks dat je weet hoe het moet, word je toch nog bedrogen. Dat vind ik een heel interessant fenomeen.”

Hoe eerlijk ben je eigenlijk zelf?

“Naast het podium wil ik zo eerlijk mogelijk zijn. Je raakt vroeg of laat in de miserie als je dat niet bent. Op het podium geef ik gewoon toe dat ik ga liegen. Dat is dan ook mijn missie: de mensen bedriegen, zo hard als ik kan. Dan speel ik mijn rol en doe ik er alles aan om die zo goed mogelijk in te vullen. Want hoe beter dat lukt, hoe beter de ervaring. Misschien probeer ik daarom wel extra eerlijk te zijn naast het podium.”

Zijn de mensen in jouw omgeving op hun gemak bij jou? Ze weten nooit wat je letterlijk uit je mouw kan schudden…

“Tja, ik ben altijd een vreemde vogel geweest. Mijn vrienden weten dat, ze aanvaarden dat ook. Ik heb al vreemde dingen gevraagd aan mensen. (lacht) Maar op café of zo valt dat goed mee. In het begin grapt er altijd wel iemand dat ze toch eens gaan controleren of ze nog hun portefeuille hebben, maar ze weten wel dat ik onschuldig ben.”

Vandaag zien we maar weinig onschuld meer. Hoe is dat: als goochelaar misleiden in een wereld die doorspekt is van wantrouwen en fake news?

“Dat is een interessante denkoefening. Ik geloof dat je als goochelaar wel aanvoelt als iemand aan het bedriegen is. Veel mensen denken vaak dat ze het bedrog wel zullen doorzien, maar lopen er toch in. Als goochelaar doorzie ik wel makkelijker misleiding. Het valt op, omdat je er je bewust van bent. Als iemand vals is, voel ik dat vrij snel aan. Als goochelaar wéét je waarom dat zo vreemd aanvoelt, omdat je zelf met die technieken bezig bent.”

Je brengt een goocheldoos op de markt. Is dat idee ontstaan tijdens de lockdown?

“Ik dacht dat mensen wel iets zochten om thuis te doen, maar het speelt al veel langer in mijn hoofd. Hoe moet het gemaakt worden, wat moet er in? Er kwam veel denkwerk bij kijken. Het is de perfecte kennismaking met verschillende vormen van goochelen. Het bevat enkele goeie basisprincipes waar je ook kan op verder bouwen. Principes die ik ook nog altijd gebruik. Soms zijn het heel eenvoudige trucs, om zelfvertrouwen op te bouwen. Toen ik mijn eerste trucs deed voor mensen, was dat niet makkelijk. Het helpt als je een goeie truc hebt die je goed onder de knie hebt en waarmee je je zelfvertrouwen kan opbouwen.”

Goocheldoos Nicholas Arnst Magic Kit, verkrijgbaar in speelgoedzaken en via www.nicholasarnst.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier