Nazomerfestival Leffingeleuren in de startblokken

De organisatoren pakken op 13, 14 en 15 september uit met maar liefst 80 optredens. © LC
Paul Bruneel

Met de onthulling van twee kunstwerken startte de aanloop naar het nazomerfestival Leffingeleuren, dat plaatsvindt op 13, 14 en 15 september.

De beide kunstwerken, Stringularity op de markt en Echo in de kerk van Leffinge zijn tot 15 september te bewonderen. De kunstenaar Zoro Feigl is een Nederlander die kinetische kunstwerken maakt en gefascineerd is door de vraag waarom de dingen werken zoals ze werken en waarom iets beweeg zoals het beweegt. Zijn installaties bestaan meestal uit industriële materialen zoals kabels en touwen die hij door aandrijving laat bewegen. Dit is ook het geval bij het werk Stringularity in Leffinge.

Lode Pauwels (Leffingeleuren): “Stringularity is door Zoro Feigl en Oscar Peters speciaal ontworpen voor Leffingeleuren. Het is een ingewikkelde constructie die bestaat uit twee kilometer touw en meer dan 400 katrollen, een geometrische vorm die speelt met de veranderlijkheid van kleuren en patronen. Het is werkelijk iets mooi en leuk om te zien. Het werk in de kerk, Echo is een ouder werk van dezelfde kunstenaar. Geïnspireerd op de allereerste satelliet draait een cardanische reflector zachtjes rond. Haar bewegingen zijn constant veranderlijk terwijl ze in eenzelfde ritme blijft doorlopen. Het gaat om een studieversie want het eigenlijke werk staat in Den Haag.”

Ontdekkingsfestival

De organisatoren van Leffingeleuren laten heel wat groepen en artiesten die je niet of weinig ziet op andere festivals hun ding doen en profileren zich steeds meer als een ontdekkingsfestival. Leffingeleuren vindt plaats op diverse plaatsen in het dorp.

Er zijn optredens in zaal de Zwerver, in de kapel, in café de Zwerver, in de kerk en er is ook nog de Busker Stage en de DJ Booth. De vier podia (kerk, kapel, zaal en café De Zwerver) zijn overdekt, het podium van Busker Street bevindt zich op de markt aan de ene kant van de kerk, aan de andere kant staat het DJ-podium. Vooral op zaterdag en zondag zit de programmatie propvol. Op vrijdag staan 19 optredens gepland, op zaterdag komen 33 bands en artiesten aan bod en op zondag zijn er 28. Wie vooraf zijn keuze wil maken, kan dat via de website van het festival waar de volledige line-up te vinden is.

Op vrijdag en zaterdag zijn er net als de voorgaande jaren opnieuw nachtbussen van en naar Oostende

Aangezien de organisatoren opnieuw heel wat volk verwachten en de markt tijdens het festival afgesloten is voor het verkeer is er een randparking voorzien.

Lode Pauwels: “De randparking is gelegen in de Leffingestraat en een parkingticket kost 5 euro per dag of 10 euro voor het hele weekend. Op vrijdag en zaterdag zijn er net als de voorgaande jaren opnieuw nachtbussen van en naar Oostende. Op vrijdag en zaterdag kun je van 22.05 tot 3.05 uur om het uur een bus nemen richting Oostende. Op zondag is er een speciale dienst om 23.05 uur. Enkel de halte Leffinge Brug wordt bediend. Er is ook een onbewaakte fietsstalling schuin tegenover De Zwerver.”

Het werk in de kerk.
Het werk in de kerk.© LC

En dan is er nog de camping die gelegen is op het vroegere festivalterrein in de Ieperleedstraat. Er is een kiss and ridezone in de Bonte Pierstraat ter hoogte van het nummer 22. De organisatoren vestigen er de nadruk op dat mobilhomes niet zijn toegelaten op de camping, ook partytenten en shelters zijn niet toegelaten. De camping is open vanaf vrijdag 15 uur en sluit op maandag om 12 uur. De camping is enkel toegankelijk voor festivalgangers in het bezit van een bandje. Voor een nachtje camping betaal je 8 euro, voor een weekend is dat 15 euro. Op vrijdag kost een ticket 26 euro, op zaterdag is dat 28 euro en op zondag 26 euro. Voor een weekendticket betaal je 58 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.