Naslagwerk Philippe Buyck bundelt 45-jarige geschiedenis als ode aan Sint-Lutgardiskoor

Philippe Buyck en echtgenote Mia Brys met het naslagwerk. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Philippe Buyck (63) uit Bellegem schreef een boek over het Sint-Lutgardiskoor van Bellegem. Dat koor hield het in het voorjaar door covid-19 na 45 jaar voor bekeken.

Philippe Buyck, die van Rollegem afkomstig is, was van 1979 tot 2017 organist in de Sint-Amanduskerk. Het Sint-Lutgardiskoor was in totaal 45 jaar actief. Het werd in 1975 opgericht door wijlen Rik Verstraete die meteen ook de eerste dirigent was. Philippe was aanvankelijk actief bij het koor als organist en werd in september 1982 dirigent. Rik kon door de avondschool niet meer verder dirigeren maar bleef tenor tot enkele weken voor zijn overlijden in 2008. Philippe was 35 jaar lang dirigent van het koor. Hij stopte toen hij in 2017 met pensioen ging en problemen kreeg met het gehoor. Zijn afscheidsmis in augustus 2017 zal Philippe nooit vergeten. “Ik speelde voor de laatste keer een mooi orgelstuk van op het doksaal. Na het intredelied liet de priester me naar beneden komen. Ik mocht naast mijn vrouw komen zitten en de anderen zouden het werk doen. Alle koorleden kwamen dan toe met een vervangdirigent. Het was heel emotioneel om het koor te verlaten.”

De mooiste herinnering was het jubileumconcert van Herman Roelstraete in 2015

De laatste drie jaar nam Stefaan Desramault de leiding over. “Ze zongen mooi driestemmig met Stefaan, maar door enkele overlijdens en verhuizingen bleven er uiteindelijk nog maar veertien leden over. Het koor zou nog de mis met Pinksteren opluisteren, maar het coronavirus stak daar een stokje voor waardoor het koor het voor bekeken hield.”

Foto’s

Philippe is gehuwd met Mia Brys, die als sopraan bij het koor kwam na hun huwelijk in 1983. Het koppel heeft met Wouter en Liesbeth twee kinderen. Rune, Febe, Mathis en Alexia zijn de kleinkinderen. Philippe studeerde in 1979 als regent muzikale opvoeding af aan het Lemmensinstituut in Leuven. Hij gaf muzikale opvoeding in Prisma Lendelede en in het Don Boscocollege in Kortrijk. Daarnaast leidde Philippe in Lendelede een schoolkoor en een schoolorkestje. In Don Bosco is hij dan weer zeventien jaar lang voorzitter van de Oudleerlingenbond geweest. In 2017 ging hij met pensioen. “Ik moest omwille van gehoorschade zoveel mogelijk stilte en rust opzoeken. Ik ben enkel bij het professioneel koor Con Cuore in Waregem als tenor gebleven. De rest legde ik stil. Ik wandel nu veel en hou ook van fotografie.” Philippe maakte al enkele mooie fotoalbums van het koor maar ook van enkele reizen. Andere hobby’s van Philippe zijn koken en tuinieren.

Boek

Aan het boek over het koor begon Philippe in januari. Het was eigenlijk de bedoeling om het klaar te hebben tegen de laatste opvoering van het koor met Pinksteren, maar het werd iets later. De koorleden, na al die jaren een hechte groep vrienden, kregen het allemaal als herinnering cadeau. Philippe maakte er een mooi naslagwerk van. Hij heeft het ondermeer over de opstart van het koor, de geschiedenis, dirigenten, koorreizen, feesten en concerten. Onder leiding van Philippe begon het koor ook op te treden buiten de kerk. “De eerste keer was in 1982.” De mooiste herinnering van de voorbije jaren? “Dat was voor mij toch het jubileumconcert van Herman Roelstraete in 2015.”, besluit Philippe.

Het boek van 102 pagina’s is te verkrijgen aan 15 euro bij Philippe na een telefoontje op 056 20 08 18 of een mailtje naar miaphilippe@skynet.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier