Na twee maanden coronabreak zijn de Brugse musea weer open

Er waren al geïnteresseerden die nu rustig van een museumbezoek konden genieten. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Dinsdag openden de grote stedelijke musea in Brugge vlot terug de deuren na twee maanden corona-onderbreking. “Uiteraard zien we nu vooral nog een lokaal publiek”, zegt zakelijk directeur Jonathan Nowakowski. “We werken met een registratiesysteem en kunnen zo de social distancing garanderen.” Op de heropening van het Belfort is het wel nog een tijdje wachten.

De grote massa was er dinsdag bij de heropening van het Groeningemuseum langs de Dijver nog niet. Maar dat was ook niet te verwachten nu de grenzen gesloten blijven en ook recreatieve daguitstappen nog niet evident zijn. Maar als je het museum in alle rust wilde bezoeken, was dit nu het moment. In het Groeningemuseum vond vlak voor de lockdown nog de officiële opening plaats van een nieuwe prestigieuze Jan van Eycktentoonstelling. Die was welgeteld één dag geopend voor het publiek vooraleer alle musea verplicht werden gesloten.

Tijdsslots registeren

“Eigenlijk is het nog veel te vroeg om al iets zinnigs te kunnen zeggen over de cijfers. Op dit moment (we bezochten het museum dinsdag omstreeks 13.30 uur, red.) zijn er zo’n 800 mensen die zich vooraf hebben ingeschreven voor een bezoek aan het Groeningemuseum, voor de komende twee weken ongeveer is dat”, zegt zakelijk directeur Johathan Nowakowski. “Vooraf registreren is verplicht omdat we alleen zo zeker zijn dat we de social distancing kunnen garanderen. Bezoekers reserveren dus een bepaald tijdslot. Het systeem is zo opgebouwd dat er per tien minuten vijf personen kunnen registreren. Bij bevestiging krijgen ze een QR-code doorgestuurd die ze direct kunnen laten scannen aan het onthaal. Dat kan dus ook gewoon op vertoon ervan via de smartphone. Uiteraard zien we hier nu zo kort na de heropening vooral landgenoten over de vloer komen, waarvan wellicht de helft Bruggelingen. Dat zal nog wel een tijdje zo blijven.”

Jonathan Nowakowski demonstreert het nieuwe registratiesysteem. (foto Davy Coghe)
Jonathan Nowakowski demonstreert het nieuwe registratiesysteem. (foto Davy Coghe)© Davy Coghe

De stedelijke musea, dus niet alleen Groeninge maar ook alle andere vestigingen, spaarden duidelijk kosten noch moeite op het vlak van hygiënemaatregelen. Ook voor het handhaven van de social distancing werd het museumbezoek dus gereorganiseerd. “Waar bezoekers anders kriskras doorheen het museum konden lopen, werken we nu met duidelijke looprichtingen. Als er nog niet veel volk loopt, is dat niet zo belangrijk maar als het drukker wordt is het dat zeker wel”, vervolgt Jonathan Nowakowski. “Er zijn dus ook gescheiden in- en uitgangen. De vestiaire is self service geworden zodat er zo weinig mogelijk contact zou zijn.”

Er zijn geen audioguides, maar als alternatief kan je alles gewoon op je smartphone volgen

“Uiteraard reinigt het poetspersoneel veelvuldig de contactoppervlakten zoals balies, deuren, klinken en toiletten. Er wordt ook genoteerd wat er precies wanneer gereinigd werd. Verder zijn ook de audioguides voor de uitleg bij de kunstwerken niet beschikbaar, omdat die dicht bij het lichaam gedragen worden. Als alternatief werden de teksten ook in audio beschikbaar gemaakt op de website van de musea. Bezoekers kunnen zo via hun eigen smartphone de uitleg volgen. En nog in functie van de social distancing hebben we een aantal van de zitplaatsen moeten wegnemen. Het dragen van een mondmasker is in principe niet verplicht, maar we raden het toch sterk aan. Als de mensen er zelf geen bij hebben, bieden we er eentje aan.”

Voor de Taiwanese student Davidson Wang is een mondmasker dragen een gewoonte.
Voor de Taiwanese student Davidson Wang is een mondmasker dragen een gewoonte.© Davy Coghe

Tijdens ons bezoek aan het museum treffen we de Taiwanese student Davidson Wang, mét mondmasker. “In Taiwan, en eigenlijk in een groot deel van Azië, zijn we het eigenlijk wel gewoon om mondmaskers te dragen”, zegt Davidson. “We hebben dan ook al wat ervaring met besmettelijke virussen.”

Kunstfan

“Ik verblijf al van voor de uitbraak van het coronavirus in Belgie. Ik studeer economische wetenschappen aan de universiteit van Leuven”, gaat Davidson verder. “Daarnaast volg ik ook een opleiding kunstgeschiedenis. Ik hou vooral van de schilderkunst uit Vlaanderen en Nederland en bezoek graag de kunststeden. Hier in dit prachtige museum in Brugge ben ik dus zeker aan het goede adres.”

Niet alleen het Groeningemuseum opende begin deze week de deuren. Ook de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Arentshuis en Gruuthuse ontvangen opnieuw bezoekers. “Volgende week opent dan het Sint-Janshospitaal en daarna het stadhuis, Brugsche Vrije, Ter Potterie, het volkskundemuseum en het Gezellehuis”, duidt Jonathan Nowakowski. “Het Belfort, de apotheek, het archeologiemuseum en de Sint-Janshuismolen blijven vooralsnog gesloten. Daarvoor wordt nog onderzocht hoe een bezoek op een veilige manier kan georganiseerd worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier