Na 45 jaar geen Oostfeest en verkiezing Tabaksfee meer in Wervik

Redactie KW

Het doek valt in Wervik over het jaarlijks Oogstfeest met als hoogtepunt de verkiezing van de Tabaksfee en haar twee eredames.

Het Oogstfeest het tweede weekend van september kende maar liefst 45 edities en was een organisatie van de Landelijke Gilde, KLJ, KVLV, vtbKultuur en fotoclub Kiknu. “Het nieuws slaat in als een donderslag bij heldere hemel”, reageert schepen van Feestelijkheden Sanne Vantomme (N-VA).

Het traditioneel Oogstfeest was steeds een driedaagse. Een bomvolle tent voor de Tabaksfeeverkiezing was er al lang niet meer. Liefst twintig lang organiseerde de KLJ op zaterdagavond een fuif en in de topjaren lokte dat liefst drieduizend jongeren. Het was voor het Oogstfeestcomité de kip met de gouden eieren. Er was ook een keerzijde aan die medaille want op de fuif was er ook veel miserie door amokmakers. Daardoor viel twee jaar geleden het doek over die fuif en kwam er wat anders.

Financiële druk

“De organisatie van zo’n reuzefeest kreeg evenwel meer en meer te lijden onder de zware financiële druk, onder meer de kosten van de tent en de auteursvereniging Sabam”, aldus Nicole Liefooghe namens het Oogstfeestcomité. “We kregen vooral last van de groeiende last van de verstikkende wetgeving op gebied van veiligheid en milieu. Inspecties kunnen niet altijd ervaren worden als een hulp om het goed te doen maar worden steeds vaker gevoeld als versmachtende plagerijen. Dat de bestuursleden zo stilaan ontmoedigd worden, is dan ook te begrijpen.”

(ED)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.