Muziekfestival Heartbeats lokt meteen 7.500 bezoekers

Redactie KW

Het gaat om een project dat plaatsvindt pal op de grens van Frankrijk en België, een Europese primeur.

Het was het Forum van de Eurometropool, de raadgevende vergadering van het maatschappelijk middenveld in de regio van Doornik, Kortrijk en het Franse Rijsel, dat met het idee op de proppen kwam. Drie Franse en een Belgische muziekclub, De Kreun uit Kortrijk, boksten het festival ineen. Aan beide landsgrenzen was er een ingang, in het Frans Halluin en het Belgische Menen. De West-Vlaamse grensstad legde zelfs twee pontons over een oude Leie-arm om de veiligheid te garanderen. Beide stadsbesturen, maar ook alle veiligheidsdiensten moesten nauw samenwerken.

Samen dansen

“Geen gemakkelijke opdracht, want je werkt niet alleen met twee stadsbesturen, maar vooral met twee landen”, zegt Tom Vangheluwe van De Kreun. “Maar uiteindelijk werken ze hier achter de schermen goed samen en bij problemen lossen ze het samen op. Het hele festival draagt een enorm symbolische lading. Als twee besturen hier samen kunnen werken, kunnen ze dat altijd en overal.”

De doelstelling om Fransen, Walen en Vlamingen samen te laten dansen is gelukt. “We komen ongeveer uit op de helft Vlamingen en de andere helft Franstaligen. Vrijdag met Ibeyi en Caribou waren meer Fransen aanwezig, zaterdag met dEUS en Anna Calvi zien we meer Vlamingen. We gaan uitkomen op ruim 7.500 bezoekers. We hadden gemikt op 10.000, maar het concept moet zeker nog groeien.”

Roisin Murphy, bekend van onder meer het Britse Moloko, mocht deze eerste editie van Heartbeats afsluiten.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.