Zangeres Helena plant comeback én nieuwe zaak

Helena Gaudi: (foto WK)
Helena Gaudi: (foto WK)
Redactie KW

Ze had een heleboel plannen voor 2021, maar het ziet er niet naar uit dat Helena Gaudi snel weer voor volle zalen zal staan. De Blankenbergse schlagerkoningin kijkt reikhalzend uit naar haar muzikale comeback. “Ik mis mijn publiek elke dag.”

Ze had een tijdlang haar eigen bistro op de Zeedijk, waar ze wekelijks optrad en een vaste schare fans had verzameld. In het Blankenbergse is Helena Gaudi in het echte leven Helena Devisch goed bekend. “Schrijf in je artikel maar ‘Helena van de Marcel’. Zo kent iedereen mij”, zegt ze meteen. Ook andere Vlaamse artiesten waren kind aan huis in de Marcel. Tijdens de zomermaanden werd daar elke avond de polonaise gedanst. “Het was altijd dikke ambiance in de Marcel. Van corona was toen nog geen sprake.”

Zingen voor de paus

Helena is er ondertussen 42, en staat al meer dan 30 jaar op het podium. “Mijn ouders baatten indertijd al taverne Marcel uit en hadden daardoor weinig tijd voor mij. Zoek je maar een hobby , zeiden ze, en zo ben ik op mijn achtste beginnen zingen bij Tarantella, het jeugdkoor van de stedelijke muziekacademie. Dat was een leuke tijd. In ‘90 wonnen we een eerste prijs cum laude op het Europees Muziekfestival voor de jeugd en in ‘92 mochten we op tournee door Italië. Een van de haltes was Vaticaanstad. Daar hebben we toen gezongen voor de paus”, vertelt Helena.

Later trad ze toe tot het kerkkoor van Sint-Rochus. “Als kind zong ik aria’s van Mozart. Ik heb klassieke zanglessen gevolgd, maar gaandeweg ontdekte ik dat dit toch niet de stijl was waarin ik wilde verdergaan. Om andere muzikale horizonten te verkennen, heb ik dan auditie gedaan bij een meidengroep. Dat werd een succes: ik ben met Venus meermaals op tv geweest en we traden een paar keer op voor het Belgische leger in Kosovo en Macedonië.”

“Avontuurlijker dan het kerkkoor, dat wel”, glimlacht Helena, “maar de grote doorbraak bleef uit en dan ben ik maar zangeres geworden in het Schlagerorkest van Wim Janssens.”

In diezelfde periode leerde Helena ook haar man Kurt kennen. “Samen zijn we in 2015 met Brasserie Marcel begonnen. Toen zijn gezondheid het niet langer toeliet, hebben we beslist om de uitbating over te laten. Dat was in 2018.”

Tien om te zien

“Ik ben in Blankenberge opgegroeid met Tien Om Te Zien. Mijn vriendin en ik mochten backstage bij de artiesten – op voorwaarde dat we ze niet te veel lastigvielen”, vertelt Helena ook nog. “Het waren hoogdagen voor de Vlaamse artiesten, misschien heeft dat wel de kiem gelegd voor mijn latere zangcarrière.”

Hits à GoGo

Helena had twee muzikale projectjes in de steigers staan die door corona in het water vielen. “ Hits à GoGo , een drie uur durende liveshow met De Vlaamse Zanger ( Stijn Michels, red .), en dansnamiddagen voor een ouder publiek met zanger-accordeonist François Toorré. We hebben een prachtig repertoire klaar en er lagen al heel wat optredens vast toen corona daar een stokje voor stak. Ik zou zelf ook keytar spelen op het podium.”

Daarnaast zijn er plannen voor een nieuwe zaak in Blankenberge. “Eigenlijk had die allang open moeten zijn”, zegt ze, “maar door corona heeft het allemaal wat vertraging opgelopen.”

Die nieuwe zaak zal opnieuw rond muziek draaien. “Maar het wordt geen nieuwe Bistro Marcel. Ik heb ook geen zin meer om keuken te doen”, geeft Helena nog mee. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier