Yarno Missiaen (15) uit Veurne maakt zijn eerste eigen klassieke cd

Yarno Missiaen is pas 15 maar toch heeft hij al zijn eerste eigen cd uit met tweestemmige inventies van Bach. Vorig jaar schreef hij zich in aan het gerenommeerde Lemmensinstituut en opteerde er voor zijn twee favoriete instrumenten: piano en orgel.

Yarno Missiaen: “Een echte voorkeur voor componisten heb ik niet.”©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVO
Yarno Missiaen: “Een echte voorkeur voor componisten heb ik niet.”©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVO

In het gezin Missiaen is de muzikale appel niet ver van de boom gevallen. Papa Gino componeert, zingt en dicht, speelt piano, gitaar, mondharmonica, djembé, trompet en viool. Broer Robin is componist, singer-songwriter en multi-instrumentalist. Al rond zijn zevende werd het muzikale talent van Yarno opgemerkt en zijn muziekleerkracht moedigde hem aan…

“Ik voelde zelf ook wel dat piano echt mijn ding was”, vertelt Yarno. “Heel even heb ik viool geprobeerd, maar ik sta ook niet graag lang recht”, lacht hij. “Dankzij mijn leerkracht Veerle Elst kreeg ik de kans om op mijn 13de te debuteren in de musical ‘Voor Paulien’ van musicalgroep Milo in Knokke-Heist! Het was een aparte ervaring, want ik had nog nooit met een live-orkest gespeeld. Ook aan de tweede musical ‘Evita’ mocht ik meewerken. Een korte periode heb ik het amateurkinderkoor Beau-Re-Mi begeleid. Intussen studeerde ik aan het College van Veurne, maar toen ik naar het derde middelbaar moest, besliste ik om het toelatingsexamen te doen voor het Leuvense Lemmensinstuut. Daar ben ik in september 2019 op internaat gegaan. Je hebt natuurlijk een aantal algemene vakken, maar de artistieke opleiding is voor mij de belangrijkste. Drie uur per week krijgen we ‘TLG’ (‘training lezing-gehoor’). Naast muziekanalyse volgen we een opleiding zang en iedere leerling moet een instrumentenkeuze maken. Ik koos vanzelfsprekend voor piano en als tweede instrument volgde ik de tip van de directeur en koos voor orgel. Dat was nieuw voor mij! Orgel lijkt op het eerste gezicht op piano, maar de toetsen op het klavier zijn net omgekeerd. Het mechanisme werkt ook anders, met lucht, zodat de klank blijft doorgalmen. Een orgel heeft ook een partituur voor de voeten!”

Voor Yarno is muziek meer dan een passie: muziek bepaalt zijn hele leven. Elke dag zit hij uren aan het klavier en hij is ook mateloos geïnteresseerd in de geschiedenis en biografieën van grote componisten. “Ik heb een enorme bewondering voor Andras Schiff die ik als mijn grote voorbeeld zie”, zegt Yarno. “Ik bekijk zijn masterclasses online en als hij speelt, dan zie ik gewoon de glimlach op zijn gezicht! Een echte voorkeur voor componisten heb ik niet – dat varieert… Maar Bach staat zeker op de lijst, net als Beethoven, Mozart, Stravinsky, … In dit rare coronajaar wilde ik toch ook eens iets leuk doen. Ik wilde graag een cd te maken met daarop 15 tweestemmige inventies van Bach, niet al te moeilijk dus. Ik koos voor Bach omdat die werkte met een educatief leerprogramma voor zijn zoon en zo’n boekje heb ik als voorbeeld genomen. Mijn leerkracht Veerle Elst heeft me geholpen om er eigen interpretaties in te verwerken. Ik kreeg voor mijn project financiële steun van het Streekfonds West-Vlaanderen. En ik vond het geweldig om te doen. De cd mag ik niet verkopen, maar mensen kunnen wel steunkaarten kopen waarmee ik een volgend muzikaal project kan starten.”

Diploma

En dan was er nog een bijzonder moment het voorbije jaar… Yarno mocht als enige instrumentalist spelen in Roeselare, op het galabal van de Koning Boudewijnstichting in aanwezigheid van de koning en de koningin. “Ik mocht er musicalster Hans-Peter Janssens begeleiden en zelfs een solostuk spelen. Achteraf had ik zelfs een spontaan gesprek van 10 minuten met het koningspaar. Ze leken echt geïnteresseerd en vroegen wanneer ik zou meedoen aan de Koningin Elisabethwedstrijd. Dat gesprek maakte het urenlange wachten helemaal goed.”

Voor Yarno is het diploma kunsthumaniora een uitstekende springplank naar het hoger kunstonderwijs. “Een Plan B is er niet”, besluit Yarno. “Ik hoop echt dat er voor mijn muzikale passie en talent een plaats is in het professionele circuit, en ik denk eventueel aan een toekomst als dirigent.”

Wie een steunkaart koopt voor 20 euro en het bedrag stort op de rekening van Yarno Missiaen BE43 3632 0531 6001 met vermelding van naam en adres krijgt de cd gratis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.