Willem Theerens met Eigen Zweet Stinkt in Sound Track Leffinge

“We zijn zowel op muzikaal als op vriendschappelijk vlak een match”, vertellen Wout Helsen en Willem Theerens. © gf
Matthew Pyck

Vandaag is een belangrijke dag voor de mannen van Eigen Zweet Stinkt. De band, bestaande uit Heist-op-den-Bergenaar Wout Helsen (21) en Knokkenaar Willem Theerens (22), mag dan het beste van zichzelf geven tijdens Sound Track in Leffinge.

Sound Track is een podium- en kansenparcours voor talentrijke en ambitieuze artiesten, dat in heel Vlaanderen en Brussel wordt georganiseerd. De West-Vlaamse finale vindt op 18 december plaats in Kortrijk. “Wout wist nog niks toen ik hem het nieuws vertelde. Ik dacht ook niet dat we zouden worden geselecteerd”, reageert Willem, de elektronische pianist van de groep, op hun selectie. “Vooral omdat er zoveel deelnemers waren en onze muziek minder toegankelijk is. We hebben dan ook geen echte ambities, we zijn al enorm blij dat we erbij zijn en ons kunnen tonen aan het publiek.”

Herwig Scheck

Ondertussen kennen Willem en Wout, de drummer van de band, elkaar nu al enkele jaren. Al vanaf het begin konden ze het goed met elkaar vinden. “We doen al lang samen onnozele zaken. Ook toen we elkaar in het middelbaar leerden kennen. We zagen elkaar niet vaak, maar als dat wel zo was, konden we het enorm goed met elkaar vinden. Er was dus niet alleen een match op muzikaal vlak, maar ook vriendschappelijk. Maar soms roepen we voor onze nummers wel nog hulp in van anderen. Als we met vragen zitten over een bepaald nummer, doen we vaak nog een beroep op onze oud-muziekleraar Herwig Scheck. Hij komt altijd met interessante ideeën en met hem hebben we een hele goede band.”

Grappige naam

Bij een bandnaam als Eigen Zweet Stinkt fronsen velen even de wenkbrauwen. De bizarre naam kwam volgens Willem op vraag van Wout. “We waren allebei aan het brainstormen over een goede naam voor onze band tot Wout al lachend zei dat hij al zijn hele leven een project de naam Eigen Zweet Stinkt wilde geven. Zelf vond ik het een enorm grappige naam en vijf minuten later waren we het er al over eens. Eigen Zweet Stinkt, dat zou het worden. Over onze naam hebben we dus niet lang nagedacht, die kwam out of nowhere. We merken wel dat de naam bij mensen blijft hangen in hun hoofd. Dan heeft zo’n naam toch nog een voordeel.” (lacht)

Originele set-up

Eigen Zweet Stinkt staat voor elektronische muziek met vette grooves en maffe synth sequences. Maar wat de groep vooral kenmerkt, is de originele set-up tijdens hun live optredens. “Onze visie is dat we live zoveel mogelijk onze nummers spelen, maar dat we ze tegelijkertijd ook veranderen tot we tevreden zijn en ze dan uitbrengen. Als we live nieuwe nummers brengen, is dat vaak een ingeving van het moment. Wout en ik voelen elkaar goed aan en als ik bepaalde tekens anders doe, dan weet hij dat we naar een ander nummer gaan en volgt hij ook. Zo komen we steeds op iets nieuws.”

Eigen Zweet Stinkt is vrijdag 22 oktober om 20 uur te zien en te horen in Muziekclub De Zwerver in Leffinge. Info: www.sound-track.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier