W-Festival strijkt voor het eerst neer in Oostende

Erik De Ridder aan het Klein Strand, waar de opbouw van het festival ondertussen gestart is. © GLO
Gillian Lowyck

Van woensdag 25 augustus tot zondag 29 augustus kan je in Oostende feesten met de voeten in het zand. Zónder mondmasker en afstand. W-Festival, het festival met muziek uit de jaren tachtig en negentig, strijkt neer in Oostende en belooft een feest vanjewelste te worden. Organisator Erik De Ridder blikt vooruit: “Wie graag zijn jeugdidolen aan het werk wil zien in een fantastische setting, is bij ons aan het goede adres.”

W-Festival bestaat sinds 2016. Het festival focust op muziek uit de jaren tachtig en negentig. Normaal gezien zou het in 2020 plaatsvinden in Waregem, maar dat werd uiteraard door corona afgelast. De organisatoren besloten om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie en vonden die op het Klein Strand in Oostende.

Erik De Ridder (53) is oprichter van het festival: “Wij zijn in feite een uitgeverij van tijdschriften voor de auto-industrie”, steekt hij van wal. “Toen we een aantal jaar geleden voor het eerst een evenement organiseerden, bleek dat dat ons wel lag. We hadden al het materiaal en zeiden gekscherend: ‘Waarom zouden we geen festival organiseren?’ Zo zijn we van start gegaan. Van daar uit is W-Festival gegroeid tot wat het vandaag is.”

Populaire namen

W-Festival focust op muziek uit de jaren tachtig en negentig. “Muziek voor mensen van mijn generatie”, zegt Erik. “In België zijn die festivals niet breed bezaaid. Samen met Nostalgie zijn we de enige. In het begin focusten we ons nog op de wat ‘zwartere’ kant van muziek uit de jaren 80, de echte new wave. Vandaag programmeren we ook populaire namen, maar met de overname van Sinner’s Day komen we ook nog tegemoet aan die fans.”

Die muziek staat centraal op W-Festival. De line-up ziet er ook veelbelovend uit: The Human League, Nena, The Jacksons, OMD, Ronan Keating… “Wij zijn echt een festival voor de muziek”, knikt Erik. “Op dat punt kan je ons wel vergelijken met pakweg Gent Jazz. Wij hebben bakken geld geïnvesteerd in het PA-systeem. Iedereen die naar W-Festival komt, verdient het om muziek te horen die pérfect weergegeven wordt. Wij programmeren ook enkel bands waarvan we weten dat ze live echt top zijn. Bij ons geen live on track of playback.”

Wie graag zijn jeugdidolen aan het werk wil zien in een fantastische setting, is bij ons aan het goede adres

Ook aan de sfeer op het festival wordt er veel belang gehecht. “Onze bezoekers gaan niet naar alle festivals zoals Werchter of Pukkelpop, maar kiezen een aantal betere shows uit. Propere toiletten, catering op een hoog niveau… zonder dat het allemaal vip is. Gewoon een fun, happy, peaceful place.”

Het hoeft haast niet gezegd te worden, maar een festival organiseren in covidtijden is niet evident. “Nee, zeker niet”, zucht Erik. “Door corona moesten we ook eerder dan verwacht uitwijken. Normaal gezien vond het festival nog in Waregem plaats, maar doordat er daar niet voldoende ruimte was, moesten we op zoek naar een nieuwe locatie. Sowieso waren we dat wel van plan, maar het is een jaar of twee eerder gebeurd dan voorzien. We vonden een nieuwe stek op het Klein Strand in Oostende. Een fantastische locatie: een toeristische trekpleister in een bruisende stad… Bovendien is een festival op het strand toch gewoon magisch? We zijn hier met open armen ontvangen. We voelden ons direct thuis. Voortaan is W-Festival op het einde van augustus een vaste waarde in Oostende.”

Zonder mondmaskers

Het moeilijkste aan organiseren tijdens de coronacrisis? “De onwetendheid. Pas in mei hadden we echt de garantie dat het festival honderd procent zeker kon doorgaan. Toen kreeg de ticketverkoop een echte boost. Met de afgelasting van Pukkelpop waren er wat vraagtekens, maar de testing is voor ons geen probleem. We hebben onlangs ook een kleine enquête gehouden bij tickethouders en 97 procent van hen is ondertussen gevaccineerd. De rest moet iedere dag getest worden en dat kan op het festival, voor tien euro per test. Daardoor kan ons festival doorgaan zonder mondmaskers en zonder afstand houden. Wij zijn geen testevent, dus nog een coronatest nadien is niet nodig.”

Tot slot: wat is dé reden om naar W-Festival te gaan? “Wie graag zijn jeugdidolen aan het werk wil zien in een fantastische setting, is bij ons aan het goede adres. Met de hand op het hart kan ik zeggen dat wij een eerlijk, goed festival zijn. En we willen groeien zodat we nóg betere bands kunnen programmeren.”