Paul Couter is overleden, sidekick van Arno en de C van TC Matic

Paul Couter overleed aan de gevolgen van een agressieve kanker.© TVH
Paul Couter overleed aan de gevolgen van een agressieve kanker.© TVH
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

Paul Couter overleed in de nacht van 27 op 28 april aan een agressieve kanker. De voormalige Zeebruggenaar boetseerde in de jaren 70 mee aan de sound die Arno Hintjens groot zou maken. Hij werd 72 jaar.

Volgens de overlevering was Paul Decoutere, beter bekend als Couter, in het Oostende van de jaren 70 een grote bluesfan die in de Stad aan Zee als loner rondhing. In die dagen was Arno Hintjens ook een outsider . Ze vonden elkaar op muzikaal vlak en samen richtten ze in de seventies de bands Freckle Face (1972-1975) en Tjens Couter, een verwijzing naar hun beider familienamen, (1975-1980), op.

Begin de jaren 80 vond Arno dat hun sound wat steviger en vooruitstrevender mocht klinken. Hierop scheidden hun wegen. Arno stond aan de wieg van TC Matic, tot op vandaag een van de meest invloedrijke bands die rockend België voortgebracht heeft. Toen Arno Hintjens met zijn band sier begon te maken, bleef Couter de blues trouw, in de luwte, met Gent als uitvalsbasis.

Agressieve kanker

De muziek bleef de hoeksteen waar hij zijn bestaan op voortbouwde. Hij bleef albums uitbrengen zoals Say Nomore (1995) en Seven Seas (2005).

In die periode hadden wij een interview met hem: https://magazine.kw.be/makr/voor-abonnees/krant-van-west-vlaanderen/krant-van-west-vlaanderen/printarticle/1841776/article . Over zijn muziek sprak hij bevlogen, maar in de omgang kwam hij ons bijzonder timide over. Helemaal anders dan zijn voormalige spitsbroeder.

De voorbije jaren maakte Couter werk van een muzikale triptiek die hij de naam A Yellow Tape Trilogy meegaf. In 2015 verscheen het eerste deel, op vrijdag 9 april jongstleden kwam het sluitstuk Domisoldo uit. De in Zeebrugge opgegroeide muzikant staarde toen al in de ogen van Magere Hein. Door een agressieve kanker zat de mot al in zijn lichaam.

Afscheid van Arno

De voorbije weken verbleef Couter op de afdeling palliatieve zorgen van het AZ Sint-Lucas in Gent. Daar kwam zijn voormalige maatje Arno Hintjens enkele weken geleden afscheid van hem nemen. Gisterenavond zei T C vaarwel tegen zijn drie zonen, onder wie Ben Brunin, de bassende uitgeweken Lauwenaar met wie hij vaak samengespeeld heeft.

Zijn jongste album heeft Couter helaas nooit live kunnen brengen. Laten we hopen dat Arno nog een hele tijd actief zal zijn.

Lees hier een interview met Paul Couter dat verscheen in De Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad op 1 september 2017:

Paul Couter 01092017

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.